image

Nibud adviseert contant geld wegens online storingen

vrijdag 12 april 2013, 14:16 door Redactie, 11 reacties

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert consumenten om voorbereid te zijn op problemen met het elektronische betaalverkeer. "Of het nu cyberaanvallen zijn, elektronische storingen of een geskimd pasje, de noodzaak om altijd contant geld achter de hand te hebben is overduidelijk", aldus de organisatie. Er kleven namelijk risico's aan het elektronische betalingsverkeer.

Een failliete bank, een DDoS-aanval of elektronische storing, een landelijke stroomstoring, skimming, phishing of een kapot pasje zijn allemaal redenen waardoor consumenten niet bij hun geld kunnen.

Contant geld
Om op eventuele calamiteiten voorbereid te zijn moeten consumenten dan ook over meerdere (elektronische) betaalmiddelen beschikken, bijvoorbeeld een pinpas en een creditcard. Daarnaast moet er ook altijd contant geld in huis zijn.

Het Nibud adviseert uit te rekenen hoeveel er gemiddeld per dag wordt uitgegeven en op basis daarvan een bedrag te bepalen waarmee twee dagen zijn te overbruggen. Voor een gezin met twee kinderen en een modaal inkomen zal het bedrag al snel op minimaal 50 euro komen, zo stelt de organisatie.

Downloaden
Ook krijgen consumenten het advies om minimaal één keer per maand de rekeningoverzichten te downloaden en die op de harde schijf te bewaren. "Zo kunt u altijd aantonen wanneer u wat hebt betaald en hoeveel geld u bezit."

Reacties (11)
12-04-2013, 15:01 door Anoniem
"Ook krijgen consumenten het advies om minimaal één keer per maand de rekeningoverzichten te downloaden en die op de harde schijf te bewaren. "Zo kunt u altijd aantonen wanneer u wat hebt betaald en hoeveel geld u bezit.""

Dit is een goed advies, maar het vergt nogal wat van de consument. De kans is te groot dat mensen hiervoor de tijd niet hebben, dit niet begrijpen of het domweg vergeten.

Door internetbankieren heeft er stilletjes een fundamentele machtsverandering plaatsgevonden. Een rekeninghouder krijgt namelijk niet langer automatisch saldobewijzen (rekeningafschriften) toegestuurd. Hij/zij is dus voor bewijs vrijwel volledig afhankelijk van het internetportaal van zijn/haar bank.

Ik zou graag zien dat banken verplicht worden om gratis rekeningafschriften digitaal per e-mail toe te sturen. Kortom, een recht op automatisch toegestuurde elektronische rekeningafschriften.

Met een digitale handtekening kunnen de authenticiteit en integriteit van het afschrift worden gewaarborgd. Technieken die hiervoor kunnen worden ingezet zijn o.a. PaDES (voor PDF) en DKIM (voor e-mail).
12-04-2013, 15:07 door lucb1e
"Al snel op minimaal 50 euro" vind ik niet veel, dat hebben de meeste mensen wel liggen lijkt me. Als je nou 400 euro in huis moet hebben is wat anders... Daarnaast zou ik overigens, als je je hierop voor gaat bereiden, meer denken aan 7 dagen uitkomen met je geld. Ik bedoel, Cyprus enzo...
12-04-2013, 15:59 door Anoniem
"Ook krijgen consumenten het advies om minimaal één keer per maand de rekeningoverzichten te downloaden en die op de harde schijf te bewaren. "Zo kunt u altijd aantonen wanneer u wat hebt betaald en hoeveel geld u bezit."

In 1 maand tijd kan een saldo nogal fluctueren lijkt mij... dus hoeveel waarde daaraan ontleend kan worden?
12-04-2013, 17:03 door Anoniem
Ik ben heel voorzichtig met wat ik per e-mail verstuur, en ook wat ik per e-mail wil ontvangen. Ik wil absoluut geen rekeningafschriften in welke e-mail inbox dan ook!
Het probleem van de "fundamentele machtsverandering" moet anders worden opgelost. In mijn geval sta ik nog steeds op het ontvangen van de papieren rekeningoverzichten.
Verder: uitstekend initiatief van het nibud. Een zucht van verlichting bij mij: gelukkig is er nog een plek waar het gezond verstand heeft kunnen overleven!
12-04-2013, 17:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-04-2013, 17:21 door john west
Een goede reden om je huis te beveiligen door een professioneel bedrijf.(met politiekeurmerk)
Want inbraak is een totale privacy schending.
Nog erger dan calamiteiten met je computer beveiliging.
Doe het zelf ook.
Ook goed voor een lagere verzekering premie.
12-04-2013, 19:53 door Anoniem
Bij de Rabo kun je eens per maand een compleet overzicht van de afgelopen maand downloaden. Dat werkt goed. Je kunt ook na het raadplegen van je rekeningen een schermfoto van het rekeningenoverzicht maken en bewaren. Dat is wel geen juridisch waterdicht bewijs, maar zomaar terzijde schuiven zullen en kunnen ze het ook niet.

Contant geld in huis, goed idee. Ik zou zeggen: voldoende voor twee weken. Computers zijn prachtig, het internet is machtig, maar echt vertrouwen kun je op geen van beide. Altijd meer (schijnbaar totaal overbodige) opties hebben. Leve de redundantie.
13-04-2013, 10:04 door Anoniem
Ik heb mijn papieren afschriften nooit opgezegd. Wel regelmatig van die blabla ontvangen over hoe slecht het zou zijn voor het milieu en hoe zeer het ten koste zou gaan van de winst van de bank, maar dat kan me helemaal niet schelen. Ik krijg nog steeds (weliswaar slechts een keer per maand) een envelop opgestuurd en die afschriften bekijk ik en bewaar ik in een map.
14-04-2013, 17:28 door freediver
Dit artikeltje kan nog wel eens goud waard worden. Van de bank heb ik dit advies nooit gekregen.
14-04-2013, 21:28 door FSF-Moses
@freediver: Dat zal een bank ook nooit melden. Zeker niet wat cash geld betreft. Volgens vele banken stinkt cash geld, is het onhandig en onveilig (pffft) en kunnen ze er niets mee... (maar ze willen het maar al te graag van je hebben!)

Ik heb al sinds jaar en dag altijd het geld voor boodschappen en brandstof voor de hele maand in cash in huis. Zal een beetje gek zijn om me volledig te laten regeren door virtueel geld. Alleen geld voor de vaste lasten op de rekening en de rest neem ik netjes op. En ik zit niet eens bij de ING....
15-04-2013, 08:07 door Anoniem
Goed advies, dat ik al een tijd lang hanteer. Het is me een keer overkomen dat mijn pasje door de geldautomaat (van de ING, maar dat had iedere bank kunnen zijn) werd ingeslikt. Geen gelduitgifte, geen pasje retour, maar wel het bedrag netjes afgeschreven van mijn rekening, dat dan weer wel. Het was gelukkig begin december en niet vlak voor de Kerstdagen, anders zit je met een beetje pech dagenlang zonder geld en zonder pas met een gesloten bank zonder cash geld. Da's niet handig wanneer je ook nog moet tanken en de boodschappen moet doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.