image

Netwerken hacken met zelfgemaakte WiFi-ananas

maandag 29 april 2013, 10:27 door Redactie, 2 reacties

Er is een speciaal apparaat op de markt om verkeer van WiFi-netwerken af te luisteren, maar voor de handige hobbyist met een krappe beurs is het ook mogelijk om zelf een 'Wi-Fi Pineapple' te bouwen. De Wi-Fi Pineapple is een klein apparaat met meerdere ethernetconnectoren, een WiFi- en een USB-aansluiting en draait op de Jasager firmware.

Deze firmware is gebaseerd op OpenWRT, een populair alternatief voor veel router-besturingssystemen. De Pineapple is uitermate geschikt voor het demonstreren van het risico van applicaties die geen versleuteling gebruiken en man-in-the-middle-aanvallen. Het apparaat doet zich namelijk voor als een netwerk waar laptops, smartphones en tablets eerder mee verbinding hebben gemaakt.

Zodra deze apparaten de Wi-Fi Pineapple zien maken ze hier automatisch verbinding mee, waarna al het verkeer via het kleine apparaatje loopt. De eigenaar van het apparaatje kan zo het surfgedrag bekijken en nog veel meer zaken uitvoeren.

Kloon
De Pineapple kost zo'n 100 dollar, maar voor mensen met een klein budget of die van 'knutselen' houden is er ook een goedkoper alternatief. Met een TPLink WR703N en een USB-stick van 4GB is het mogelijk om zelf een 'WiFi-ananas' in elkaar te zetten. Andy van Pentura Labs maakte een uitgebreide beschrijving van de installatie en configuratie, waarbij onder andere de firmware van de Pineapple wordt gebruikt.

Ondanks de handleiding om een goedkope kloon te maken met de officiële firmware, zijn de makers van de officiële Wi-Fi Pineapple te spreken over het project van Andy. Die merkt op dat het hem vooral te doen is geweest om meer mensen bij het Pineapple project te betrekken en raadt mensen aan die over voldoende budget beschikken de originele Pineapple aan te schaffen.

Reacties (2)
29-04-2013, 10:54 door Huskii
Just ter info, als vervolg op een artikel van 19-4-2013: https://www.security.nl/artikel/45955/1/WiFi-netwerken_afluisteren_met_een_ananas_.html
29-04-2013, 11:18 door Anoniem
echt de laatste keer zag ik dat artikel en die product is al hele lange tijd al beschikbaar.
sitaat: "The WiFi Pineapple, was a device coined by the Hak5 (www.hak5.org) Team back in 2008."

Beetje laat vindt je ook niet om er nu mee te komen?

Ow jha en +1 voor hak5
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.