image

'Consumenten wantrouwden cloud al voor PRISM'

woensdag 26 juni 2013, 11:54 door Redactie, 8 reacties

Al voor de onthulling van het PRISM-surveillanceprogramma hadden consumenten grote twijfels over de veiligheid en privacy van clouddiensten. Dat blijkt uit onderzoek dat het Finse F-Secure liet uitvoeren. Volgens het onderzoek zijn Facebook, YouTube, Google Drive, Dropbox en op een gedeelde vijfde plaats Microsoft SkyDrive en Apple iCloud de providers waar mensen de meeste bestanden uploaden.

Maar uit de resultaten blijkt dat het uploaden van bestanden naar sociale netwerken niet automatisch betekent dat men deze diensten ook vertrouwt. 59% van de consumenten is bang dat iemand anders wellicht toegang heeft tot de bestanden die zij bij deze providers opslaan.

Verkoop
60% vreest dat providers hun persoonlijke gegevens verkopen aan een derde partij, en 62% denkt dat providers gegevens over hun digitale gedrag zouden kunnen verkopen. 63% maakt zich zorgen om de kwetsbaarheid van de technologie die opslagdiensten gebruiken.

33% van de consumenten zegt het gevoel te hebben de controle over hun bestanden te verliezen. Het onderzoek werd onder 6.000 gebruikers uitgevoerd in Duitsland, Italië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, België, Zweden, Finland, Polen, de VS, Brazilië, Chili, Colombia, Australië en Maleisië.

Reacties (8)
26-06-2013, 12:06 door Anoniem
"Maar uit de resultaten blijkt dat het uploaden van bestanden naar sociale netwerken niet automatisch betekent dat men deze diensten ook vertrouwt."

Natuurlijk betekent het feit dat je bestanden upload naar sociale netwerken niet per definitie dat je die netwerken vertrouwt. Ik upload zeer regelmatig bestanden daar, maar die bestanden zijn nooit gevoelig of zeer persoonlijk.
26-06-2013, 12:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-06-2013, 13:22 door Acumen
Door Functietoets: OK, ik gebruik ook de cloud, maar mijn geüploade bestanden zijn allemaal zwaar versleuteld.
Niemand heeft daar wat de zoeken en dus ook de nsa niet.
Hoe doe je dat? Doormiddel van versleutelde containers of per file encryptie ?
Pure nieuwsgierigheid.

Ik gebruik de cloud als back-up (encrypted containers), maar om (inter)actief gebruik te maken van bestanden lijkt het me lastig.
26-06-2013, 14:39 door grizzler
Door allerlei omstandigheden ben ik er domweg nog niet aan toegekomen om iets in de cloud te parkeren, al heb ik wel een paar accounts. Nu moet ik er nog eens heel goed over nadenken of ik er überhaupt nog aan wil beginnen. Dat ik het met mijn huidige backupstrategie tot op heden nog niet echt nodig heb gehad, zegt eigenlijk genoeg.
26-06-2013, 15:08 door Anoniem
Ik ben nooit een voorstander van geweest om bestanden op te slaan in de cloud. Nu zeker niet meer doordat men aan al je gegevens kan komen zonder dat er toestemming gegeven wordt.
26-06-2013, 16:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-06-2013, 11:11 door Anoniem
Het geeft wel aan hoe dom consumenten zijn. Ze vertrouwen de cloudaanbieders niet maar vertrouwen ze vervolgens wel hun communicatie en privé files toe. Als je iemand of iets niet vertrouwt maak je toch geen gebruik van de diensten die deze onbetrouwbare partij aanbiedt? Hoe moeilijk kan het zijn om je bestanden op een off-line (eigen) storage op te slaan? Misschien ook niet 100% veilig maar je weet dan wel zeker dan niemand anders bij de gegevens kan.
27-06-2013, 16:16 door Anoniem
Cloud-oplossingen , ook zo'n fantastische uitvinding...
Simpele mensen trappen erin en hebben geen idee.
Dom burgervolk en welke Nederlandse bedrijven brengen consumenten in gevaar door hun/onze data in de cloud op te slaan ?
Is daar al enige openheid over ?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.