image

Systeembeheersoftware lost beveiligingsproblemen op

dinsdag 15 maart 2005, 14:19 door Redactie, 3 reacties

Uit een onderzoek van Decision Analyst blijkt dat IT-managers systeembeheersoftware vooral gebruiken voor de distributie van virus-updates en patch management. In het onderzoek werd het gebruik van systeembeheersoftware bij 243 Europese ondernemingen onderzocht. Het onderzoek bevestigt dat bedrijven software voor systeembeheer steeds vaker inzetten om beveiligingsproblemen op te lossen.

Beveiliging speelt inmiddels een belangrijker rol dan de traditionele toepassingen van software voor systeembeheer zoals het beheer van pc's, helpdeskondersteuning en server-configuratiemanagement. Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven beveiliging steeds meer gaan zien als een management issue waarbij aandacht moet worden besteed aan een planmatige aanpak, het automatiseren van processen en het regelmatig herzien van het beheerbeleid, om minder kwetsbaar te zijn voor aanvallen. Bij navraag onder systeembeheerders naar de huidige en toekomstige doeleinden van systeembeheersoftware, antwoordde 65% deze software te gebruiken voor de distributie van virus-updates, terwijl 55% aangaf deze vooral in te zetten voor patch management.

Ook voor IT-afdelingen speelt beveiliging een grote rol. Op het vlak van systeembeheer bleek het bijhouden van virus-patches op de desktop één van de voornaamste onderwerpen. Nog eens 56% van de systeembeheerders gaf aan veel belang te hechten aan informatielekken, gevolgd door een effectieve beveiliging van apparaten van eindgebruikers.

"De resultaten van dit onderzoek bevestigen een trend die wij al veel eerder hadden gesignaleerd, namelijk dat systeembeheer en beveiliging onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn", aldus Philippe Ortodoro van LANDesk Software dat het onderzoek liet uitvoeren. "Virussen zullen altijd blijven bestaan. Naarmate er meer varianten komen en ze geavanceerder worden, neemt de effectiviteit ervan alleen maar verder toe. IT-afdelingen moeten hun defensieve benadering daarom verruilen voor een meer offensieve aanpak. Dit vereist een zeker organisatievermogen en proactief beheer. Uiteindelijk staat of valt de effectiviteit van beveiliging met beheer. Dat is ook de reden waarom IT-managers systeembeheeroplossingen inzetten om het beveiligingsprobleem aan te pakken. Het ligt voor de hand om beveiliging en beheer aan elkaar te koppelen, met name omdat dit beveiliging op maat voor alle apparaten mogelijk maakt, of het nou gaat om pc's, servers of mobiele apparatuur." zo gaat Ortodoro in het persbericht verder.

Reacties (3)
16-03-2005, 12:26 door Anoniem
aldus Philippe Ortodoro van LANDesk Software dat het onderzoek liet
uitvoeren.

Zegt toch al genoeg......................
16-03-2005, 13:01 door Anoniem
anti-virus updates neem ik aan ?:)
16-03-2005, 19:52 door Anoniem
geen link dus, en mijn berichtje ook maar weggehaald; flauw
hoor.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.