image

ILOVEYOU email virus speert door Europa

donderdag 4 mei 2000, 14:12 door Redactie, 0 reacties

Een nieuw VBS (Visual Basic Scripting) virus raast op dit moment door Europa. Het virus verspreidt zichzelf via email en bevat het subject 'ILOVEYOU' en de body 'kindly check the attached LOVELETTER coming from me'. Verder bevat het mailtje een attachment met een Visual Basic Script. Dit script verandert de startpagina van Internet Explorer naar een pagina op www.skyinet.net, hier wordt een file genaamd WIN-BUGSFIX.exe gehaald. Deze file zal ongetwijfeld geen bugfix zijn, maar ervoor zorgen dat het virus wordt verstuurd naar alle mensen in het adresboek van de getroffen persoon.

Het advies luidt uiteraard: mocht u dit mailtje krijgen open het dan niet (zoals gewoonlijk met mails van onbekenden met daaraan een attachment).
Voor eventuele geinteresseerden: de broncode van het virus is als tekst hier (als tekst) te bekijken. Opvallend detail is dat de schrijver van het virus zijn email adres en lokatie (Manilla) er open en bloot in heeft gezet, samen met de mededeling 'i hate to go to school'.

Patrick Oonk van security.nl zal zondag in Tros Radio Online meer vertellen over dit virus.

UPDATE 15:00

Datafellows heeft inmiddels al een golionk.php3?url=http://www.datafellows.fi/download-purchase/updates.html target=_blank>update van F-PROT beschikbaar. Het Nederlandse bedrijf TEQ heeft een verwijderprogramma voor het virus beschikbaar gesteld (niet getest).

UPDATE 19:00

Phons Bloemen van Planet heeft inmiddels een duidelijke analyse van het virus met de nodige tips in de Planet Multimedia. Alle grote bouwers van virusscanners hebben updates online: upgrade uw scanner zo snel mogelijk. Teq heeft hun ad-hoc clean tool wegens bereikbaarheids problemen ook hier neergezet.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.