image

De waarheid over ILOVEYOU

vrijdag 5 mei 2000, 18:43 door Redactie, 0 reacties

Antivirus producenten hebben zoals gewoonlijk veel te laat opgetreden. Antivirus Power Controls heeft vandaag enkele e-mails gekregen van personen die dit virus al op 2 mei ontvangen hebben. Twee dagen voordat de berichtgeving losbarstte.

De audiovisuele media hadden collectief besloten om ILOVEYOU vooraan in hun journaals te plaatsen. Iedereen die een PC van een TV kon onderscheiden mocht voor de camera zijn zeg komen doen.


De naam van het virus kennen ze waarschijnlijk niet. Ze noemen het ILOVEYOU, omdat dit populair is. De officiële naam is trouwens VBS.LoveLet.A. Een verschil tussen een worm en een virus kennen ze niet. Een worm is een programma dat kopieën maakt van zichzelf maar het maakt geen gebruik van infecteringstechnieken. VBS.LoveLet.A maakt juist gebruik van infecteringstechnieken. Dit bepaald natuurlijk dat VBS.LoveLet.A een virus is, en geen worm.

Belgische bedrijven zouden ten gevolge van het virus miljarden franken economische schade hadden opgelopen. Waar de economische schade vandaan komt is een raadsel. Waarschijnlijk zijn het duizenden uren dat werknemers zullen besteden om hun verdwenen MP3 collectie terug samen te stellen.

Sommigen beweren dat Microsoft de schuldige is. Het succes van Windows maakt Windows tot een doelplatform voor makers van virussen.

De Belgische minister voor Telecommunicatie deelde mee dat er een Belgisch meldpunt voor computervirussen komt. Wanneer een virus opduikt en bij dat meldpunt gemeld wordt, zal onmiddellijk een procedure gestart worden om een commissie samen te stellen die experts zal aanduiden om een rapport voor te bereiden waarin aanbevelingen geformuleerd kunnen worden om krachtdadig op te treden. Zoals gewoonlijk schiet de overheid veel te laat in gang, ze moesten al enkele jaren een meldpunt hebben. Vorig jaar waren ze net bezig met hun winterslaap toen Melissa uitbrak. In de Belgische audiovisuele media is er toen bitter weinig over vertelt geweest.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.