image

Oplossing van zombie probleem blijft lastig voor ISPs

dinsdag 19 juli 2005, 15:22 door Redactie, 3 reacties

Internet service providers staan onder grote druk om hun netwerk van allerlei vervelende plagen schoon te houden. Niet alleen voor hun eigen abonnees, maar voor het internet in het algemeen. De strijd tegen zombie computers, die voor veel van de ellende op de netwerken verantwoordelijk zijn, gaat binnenkort een nieuwe fase in. Amerikaanse ISPs krijgen de komende maanden namelijk regelmatig rapporten over zombie computers in hun netwerk. De data is afkomstig van de "Federal Trade Commission". De FTC liet in mei al weten dat de dreiging van zombie computers zo ernstig is geworden, dat de industrie actie moet ondernemen.

Volgens de FTC moeten providers zombies op hun netwerk identificeren, in quarantaine plaatsen en abonnees helpen bij het schoonmaken van hun PC. Ook gebruikers en Microsoft werden door de FTC aangespoord om actie te ondernemen.

Sommige ISPs hebben wel actie ondernomen door bijvoorbeeld poort 25 te blokkeren, zodat er geen spam verstuurd kan worden. Ook filtert men e-mail, maar veel malware weet er nog steeds doorheen te komen. Deze maatregelen zijn dan ook niet voldoende, zeggen sommige experts. Providers moeten nauwkeuriger hun netwerk in de gaten houden en eerder optreden als er een zombie gedetecteerd wordt.

Anderen zijn echter van mening dat zo'n strenge monitoring de privacy van de abonnee zou schenden. Toch zijn de meesten het erover eens dat actie ondernomen moet worden. Of het nu gaat om het afsluiten van geinfecteerde machines of het laten betalen van abonnees die als zombie gebruikt worden.

Reacties (3)
19-07-2005, 15:37 door Anoniem
Zou een goede aktie kunnen zijn, ware het niet dat er teveel
lakse ISP's zijn. Namen noem ik niet, maar waar ik nu bij
zit is daar eentje van...
20-07-2005, 08:03 door jeed
Poort 25 tegenhouden geeft mij grote problemen met m'n eigen
mailserver. Maar zombies blokkeren lijkt mij een prima idee.
20-07-2005, 08:24 door Robert Elsinga
Laat ISP's maar IP adressen waar in korte tijd veel mailberichten vandaan
komen (duizenden, niet tientallen!) blokkeren. Dat scheelt heel veel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.