image

Hoe veilig VoIP werkelijk is

donderdag 8 september 2005, 11:44 door Redactie, 1 reacties

Het afgelopen jaar is er veel gesproken en geschreven over de security problemen waar Voice over IP mee te maken heeft of in de toekomst mee kan krijgen. Er werd gewaarschuwd voor luistervinken, voice spam, phishing, spyware en Denial of Service aanvallen. Veel van deze berichten zijn afkomstig uit de security industrie, die er profijt van heeft om de security van VoIP somber af te schilderen.

In feite is de veiligheid van VoIP niet slechter dan die van e-mail of traditionele telefoonnetwerken, en zal de security in de komende jaren behoorlijk verbeteren. Omdat de meeste VoIP netwerken vandaag de dag onafhankelijk van elkaar verbonden zijn en omdat de meeste VoIP netwerken binnen bedrijven geen externe VoIP calls accepteren, zijn die netwerken zelfs nog beter tegen spam, phishing en fraude beschermd.

Vanwege de eigenschappen van stemmen, waardoor er niet door de content gezocht kan worden, is het veel minder interessant voor aanvallers dan gegevensbestanden of e-mails. Ook zullen er later dit jaar produkten verschijnen die IETF standaarden gebruiken voor het versleutelen van gesprekken.

Ondanks dit blijven security consultants en aanbieders van firewalls en Session Border Controllers (SBCs) nieuwe firewall technologie aanprijzen, terwijl de huidige generatie voldoende is om de geisoleerde VoIP netwerk van vandaag de dag te beschermen, zo gaat dit artikel verder.

Reacties (1)
08-09-2005, 22:43 door Anoniem
Dit lijkt me echt wel iets wat we allemaal al wel wisten.. zeker
komkommertijd...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.