image

VS leidt 50 miljard dollar schade door spook oplichters

dinsdag 20 september 2005, 10:25 door Redactie, 2 reacties

Vooral in de Verenigde Staten wordt regelmatig gewaarschuwd voor identiteitsdiefstal. De schade die ID-dieven veroorzaken is echter kinderspel vergeleken met criminelen die complete personages verzinnen, aldus onderzoeksbureau Gartner. In totaal worden er dit jaar 10 miljoen mensen het slachtoffer van identiteitsdiefstal, goed voor een schade van 15 miljard dollar. Banken raken aan oplichters die niet bestaande identiteiten gebruiken maar liefst 50 miljard dollar kwijt.

Amerikaanse banken willen zo graag nieuwe klanten dat alleen een afschrift van een mobiele telefoon voldoende is om een nieuwe rekening te openen. De oplichters gebruiken de bankrekening om geld op te laten storten en rekeningen te betalen. Hierdoor komen ze, na een periode van anderhalf jaar, in aanmerking voor een hogere lening. De oplichters lenen het maximale bedrag, zo'n 50.000 dollar, en vertrekken dan met de noorderzon.

Europese banken zouden minder gevoelig voor deze vorm van fraude zijn, omdat hier meer informatie benodigd is om een rekening te openen. (The Register)

Reacties (2)
20-09-2005, 19:29 door james
'' Amerikaanse banken willen zo graag nieuwe klanten dat
alleen een afschrift van een mobiele telefoon voldoende is
om een nieuwe rekening te openen.''

tja typisch amerikaans
22-09-2005, 07:16 door Rob Jansen
Dat is hun eigen schuld.

Dan moeten die banken maar beter checken.

Die 50 miljard zullen wel in de kosten verrekend worden,,
dus uiteindelijk betalen bonafide klanten de rekening.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.