image

Non geterroriseerd door terroristenlijst

dinsdag 27 september 2005, 02:51 door Redactie, 2 reacties

Een non die voor haar werk veel moest reizen heeft in 2003 en 2004 negen maanden niet kunnen vliegen omdat haar achternaam op een terroristenlijst van de Amerikaanse overheid stond. Zuster Glenn Anne McPhee overziet het katholieke onderwijs in de Verenigde Staten en is daardoor vaak op pad.

"Ik had het punt bereikt dat ik nog nauwelijks naar het vliegveld kon, omdat ik niet wist wat er zou gebeuren. Ik controleerde altijd mijn tas, omdat ik na toestemming van de politie altijd extra gecontroleerd werd, waarbij ze je helemaal doorzochten. Ze haalden m'n hele tas leeg, maakten er een balletje van en gaven het aan je terug" laat de zuster weten.

McPhee is niet de eerste die door de lijst gedupeerd wordt. Eerder waren het Senator Edward Kennedy en voormalig presidentskandidaat John Anderson wiens achternamen ook op de lijst stonden. Zij konden dankzij hun contacten de fout snel laten herstellen.

Pas na vele telefoontjes en een brief van een kerkelijk functionaris aan de adviseur van president Bush werd McPhee van de lijst gehaald.

De non liet tijdens een van haar controles tegen een agent weten: "Als dit Noord-Ierland was zou ik het begrijpen". De agent zei dat hij het maar niet gehoord had, anders had hij haar moeten arresteren.

De Transportation Security Administration is echter van plan om een nieuw systeem te gebruiken om passagiers te screenen. Het nieuwe systeem zou echter niet veilig zijn en de privacy van de passagier niet waarborgen. (Wired)

Reacties (2)
27-09-2005, 14:56 door G-Force
Een akelig bijverschijnsel. Namen alleen blijken dus niet voldoende te zijn.
Je zou je kunnen afvragen hoever een overheid nog mag gaan om iemand
(die onschuldig is) verregaand te controleren...Het zou me niet verbazen
dat de biometrische eigenschappen in paspoorten (binnenkort in
Nederland en de EU) de nodige extra informatie moeten gaan geven om
dergelijke fouten te vermijden.

Het zal je maar gebeuren dat er een identiteits-verwisseling heeft
plaatsgehad tussen een werkelijk levende terrorist en je eigen identiteit...!
28-09-2005, 10:48 door sikkes
en zodra door een fout je biomedische eigenschappen op zo'n
lijst komen terwijl je niks gedaan heb je nog steeds zware
problemen. het lost niet echt wat op.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.