image

Bewaarplicht is zinloos en mogelijk illegaal

dinsdag 27 september 2005, 15:15 door Redactie, 0 reacties

De door de Europese Unie voorgestelde bewaarplicht helpt niet bij de opsporing van terroristen en is zelfs mogelijk illegaal, aldus European Data Protection Supervisor (EDPS) Peter Hustinx. De bewaarplicht zou volgens voorstanders moeten helpen bij het bestrijden van terrorisme. Critici zijn echter van mening dat het voorgestelde ontwerp, waarbij e-mails, telefoon en VoIP gesprekken voor tenministe zes maanden worden opgeslagen, veel te zwaar is. De gigantische hoeveelheid data zou het zelfs moeilijker maken om zaken te onderzoeken.

"Het voorstel heeft een directe impact op de bescherming van de privacy van EU burgers, en het is van cruciaal belang dat het de fundamentel rechten respecteert. Een wet die deze bescherming schendt is niet alleen onacceptabel, het is ook illegaal" laat Hustinx weten.

Het bewaren van verkeersgegevens voor een periode langer dan zes of twaalf maanden, zoals voorgesteld, is onacceptabel. Ook moeten er voldoende maatregelen komen voor het beschermen van persoonlijke gegevens. Hustinx is verder van mening dat terroristische aanslagen nog geen reden mogen zijn om wetgeving die burgers moet beschermen overboord te gooien.

Met dank aan Erik voor het melden van dit nieuws

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.