image

Windows Vista kernel niet compatible met virusscanners

vrijdag 7 oktober 2005, 10:15 door Redactie, 0 reacties

Het nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows Vista, wordt pas eind 2006 verwacht. Toch zijn er al verschillende nieuwe security features bekend. Een van de grootste veranderingen in het nieuwe O.S. is de aanpassing van gebruikersrechten. Veel van de problemen waar Windows gebruikers nu mee te maken hebben wordt veroorzaakt doordat ze standaard met administrator rechten werken. Hierdoor kan men makkelijk aanpassingen maken, wat echter ook voor virussen en andere malware geldt.

Ook op een ander niveau worden de nodige restricties geimplementeerd. Microsoft zal de hoeveelheid "kernel-level code" in Vista beperken, waardoor device drivers en virusscanners, die op dit moment naar beschermde delen in het systeemregister schrijven, dit niet meer kunnen doen. Een printer driver die naar de kernel schrijft vereist een reboot. Nadeel is dat als een printer driver zich ooit misdraagt, dit gevolgen voor het hele systeem kan hebben.

In Vista zullen printer drivers, virusscanners en andere apparaten zich alleen op een gebruikersnivreau installeren, en niet in de kernel van het besturingssysteem. Hierdoor zijn huidige virusscanners niet compatible met het OS. Volgend jaar worden dan ook de eerste Visa compatible virusscanners verwacht. Dit artikel beschrijft meer security features die in de nieuwe Windows aanwezig zullen zijn.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.