image

Eerste internet verkiezing ter wereld in Estland

dinsdag 11 oktober 2005, 15:41 door Redactie, 0 reacties

Voor de eerste keer ter wereld hebben burgers van een land de mogelijkheid om hun stem voor de lokale verkiezingen via het internet uit te brengen. De traditionele verkiezing in Estland begint aanstaande zondag, maar internetgebruikers kunnen nu al stemmen. Volgens het persbureau AFP gaat de verkiezing naar wens en heeft men nog niet met problemen te maken gehad.

De Estse president Arnold Ruutel weigert om het stemmen via internet voor de algemene verkiezingen te gebruiken. Zijn grootste bezwaar is het feit dat het systeem stemmers in staat stelt om hun beslissing zo vaak als ze willen te veranderen. Pas bij het sluiten van de "stembussen" wordt hun stem meegeteld.

Online stemmers hebben ook de mogelijkheid om alsnog via het stembiljet te stemmen, wat hun internet stem ongeldig maakt. Volgens de president was dit in strijd met het principe van uniformiteit, maar het gerechtshof was het daar niet mee eens.

Het online stemmen is relatief eenvoudig. De Estlanders hebben een ID-kaart, een computer en een ID-kaartlezer nodig. De ID-kaart identificeert de stemmer, die dan zijn stem op een beveiligde website kan uitbrengen. Daarna moet de keuze door middel van een PIN bevestigd worden.

Van de miljoen mensen die mogen stemmen hebben er 800.000 een ID-kaart. Slechts enkelen hebben echter een kaartlezer die nodig is om online een stem uit te brengen. (The Register)

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.