image

Kleine bedrijven vaker slachtoffer van virussen en wormen

woensdag 19 oktober 2005, 11:39 door Redactie, 0 reacties

Eindgebruikers in kleinere organisaties worden steeds vaker geconfronteerd met malware, zo laat Trend Micro vandaag weten. De resultaten zijn vooral verontrustend voor organisaties met weinig tot geen IT-ondersteuning.

Volgens het onderzoek leiden de verschillende bedreigingen in de wereld tot uiteenlopende zorgen. Zo hebben eindgebruikers in de VS meer kans op spyware dan in Duitsland en Japan. Dit geldt met name voor kleinere organisaties. 46 procent van de respondenten uit kleine en middelgrote organisaties in de VS heeft drie maanden vóór het onderzoek te maken gehad met spyware. In Japan waren respondenten zeer bezorgd over spam. Volgens velen is de huidige antispam-bescherming in hun organisatie onvoldoende. Dit geldt in het bijzonder voor Japanse eindgebruikers in kleine en middelgrote organisaties. Hier vindt drie op de vier medewerkers de spam-beveiliging matig.

In Duitsland verklaart 47 procent van de onderzochte eindgebruikers in MKB-organisaties dat ze de afgelopen drie maanden met spam in aanraking zijn gekomen. 57 procent van de respondenten meldt dat ook het aantal phishing-aanvallen - die vaak via spam binnenkomen - in dezelfde periode is toegenomen.

Over het algemeen blijkt dat organisaties zonder een IT-afdeling steeds vaker geconfronteerd worden met bedreigingen op beveiligingsgebied - van spam en spyware tot en met phishing. Van de respondenten in MKB-organisaties met een IT-divisie heeft een aanzienlijk deel in de drie maanden voorafgaand aan het onderzoek beveiligingskwesties gemeld bij de IT-afdeling. In de VS is dit 38 procent, in Japan 30 procent en in Duitsland 44 procent.

"Kleine bedrijven staan voor een dilemma", zegt Steve Quane van Trend Micro. "Ze krijgen te maken met steeds grotere beveiligingsrisico's, terwijl ze beperkte tijd, budgetten en middelen tot hun beschikking hebben. Ongeacht of ze wel of geen IT-afdeling hebben, zoeken deze organisaties oplossingen die beveiligings- en preventieactiviteiten automatiseren. Een analyse van de efficiëntie en kosten van de bestaande maatregelen die alle lagen van een netwerk moeten beschermen tegen onverwachte aanvallen, zorgt ervoor dat bedrijven schadelijke aanvallen een stap vóór blijven."

Belangrijkste resultaten
In Japan vindt één op de drie respondenten in MKB-organisaties dat de hoeveelheid spyware-aanvallen de afgelopen maanden is toegenomen.
* Twee van de vijf respondenten in de VS (MKB en andere bedrijven) geeft aan dat het aantal phishing-aanvallen in dezelfde periode is gestegen.
* Van de onderzochte MKB-organisaties heeft in de VS 54 procent een IT-afdeling, in Duitsland 56 procent en in Japan 36 procent.
* Duitse eindgebruikers zijn eerder geneigd IT-ondersteuning in te roepen dan eindgebruikers in de andere onderzochte landen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.