image

Roemenen veroordeeld wegens stelen 450.000 euro via eBay

maandag 31 oktober 2005, 11:15 door Redactie, 0 reacties

Drie Roemeense criminelen zijn afgelopen vrijdag veroordeeld wegens het wereldwijd oplichten van eBay gebruikers. De cyberdieven wisten in totaal zo'n 3000 mensen, van Zuid-Korea tot de Verenigde Staten, voor 450.000 euro op te lichten. De 30-jarige Nicolae Cretanu werd tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar veroordeeld, zijn vrouw Adriana Cretanu en medeplichtige George Titar kregen beiden 30 maanden.

Tussen 2003 en 2005 bood het drietal allerlei nepgoederen via de veilingsite aan. Geinteresseerde kopers kregen echter altijd te horen dat hun bod niet voldoende was, maar dat men buiten eBay om alsnog een kans kreeg om de goederen aan te schaffen.

Ebay waarschuwde vrijdag: "Deze criminelen gebruikten de website om informatie over hun slachtoffers te verzamelen en namen buiten de beschermde omgeving die we bieden contact met hen op. Wees altijd alert als verkopers direct contact opnemen om buiten eBay iets te kopen".

Via verschillende aliasssen en vervalste Belgische paspoorten wisten de Roemenen het geld in Engelse vestigingen van Western Union op te halen. 30% hielden de criminelen zelf, het overige geld werd naar Roemeene misdaadbazen gestuurd.

De politie denkt echter dat de fraude nog hoger ligt dan de aangegeven 450.000 euro.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.