image

Keyloggers steeds vaker gebruikt in spyware en e-mail

woensdag 16 november 2005, 12:10 door Redactie, 1 reacties

Het aantal keyloggers om vertrouwelijke gegevens mee te stelen is dit jaar explosief gestegen. 2005 zag een toename van maar liefst 65% ten opzichte van vorig jaar. Keyloggers worden meestal geinstalleerd nadat de computer al via een lek in besturingssysteem of browser gecompromitteerd is. De software slaat toetsaanslagen op en kan zelfs screenshots van het scherm maken, waarna de informatie naar de aanvaller wordt gestuurd.

Dit jaar alleen werden er meer dan 6000 verschillende keyloggers gedetecteerd. In 2004 ging het nog om 3753 keyloggers, tegenover 300 in 2000. Vooral het gebruik van keyloggers in spyware en phishing e-mails is explosief gestegen. Het feit dat er geld mee verdiend kan worden zou de populariteit van de software verklaren.

"Er is een economie aanwezig die alleen gebaseerd is op gestolen informatie. Je kan er bijna op elke manier geld mee verdienen. Wil je niet werken met gestolen creditcards? dan kun je een keylogger gebruiken om toegang tot een bedrijfsnetwerk te krijgen en bijvoorbeeld licentiecodes stelen" zegt Ken Dunham van iDefense.

Voor de toekomst ziet Dunham een trend waarbij keyloggers, rootkits en spyware steeds meer in elkaar overgaan, waardoor het nog lastiger wordt deze dreigingen te bestrijden.

Reacties (1)
17-11-2005, 03:09 door bustersnyvel
Hmmm... tijd om weer eens een S/KEY single-use password
generator op m'n PDA te zetten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.