image

Nieuw record: 250.000 zombies per dag gedetecteerd

woensdag 7 december 2005, 11:11 door Redactie, 0 reacties

November is de ergste maand van 2005 in termen van hoeveelheden virussen en spam. De enorme toename is hoofdzakelijk toe te schrijven aan de laatste Sober virus uitbraken, welke tot nu toe meer dan 500.000 PC’s hebben weten te besmetten.

IDC heeft in een recent onderzoek aangegeven dat spam momenteel op de derde plaats staat in de lijst van belangrijkste zorgen van IT beheerders terwijl spam vorig jaar nog op de zevende plaats stond. De impact van de toename van de hoeveelheid spam in november bevestigt de dreiging welke door de hoeveelheid spam wordt veroorzaakt. Het rapport presenteert de volgend bevindingen:

  • Op 3 november vindt er op het internet een piek plaats in de hoeveelheid spam welke door Mytob en Bagle uitbraken wordt veroorzaakt. Binnen 24 uur wordt er wereldwijd 8% meer spam gedetecteerd.

  • Op 21 november, de meest recente uitbraak van Sober, zorgde dit virus voor de activatie van duizenden nieuwe zombies. Dit veroorzaakte binnen 24-uur wereldwijd voor 15% meer spam

  • In de laatste twee weken van november heeft deze trend zich doorgezet.Tijdens het weekend van het Amerikaanse thanksgiving feest is de algehele hoeveelheid verzonden Email 25% hoger geweest dan de weekenden hiervoor.

  • In de laatste 6 maanden zijn er gemiddeld 170.000 nieuw geinfecteerde zombie computers per dag gedetecteerd. Sinds de Sober uitbraak, is het aantal nieuwe zombies welke spam en virussen verstuurd met 50% toegenomen. Momenteel worden er gemiddeld meer dan 250.000 nieuw geinfecteerde IPs per dag gedetecteerd.

    In de tweede helft van de zomer hebben we gezien dat de totale hoeveelheid spam enigzins afnam, in november hebben we kunnen vaststellen dat dit stilte voor de storm was. De snelheid waarmee deze bedreigingen zich in november gepropageerd hebben bewijst dat spammers en andere internet criminelen effectiever en actiever zijn dan ooit. De exponentiele toename van de hoeveelheid email brengt ook de nodige kosten met zich mee in de vorm van verkwiste bandbreedte, opslagcapaciteit, virussen, phishing aanvallen en beheerskosten." zegt Haiko Wolberink CipherTrust

  • Nog geen reacties
    Reageren

    Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.