image

Apple ontkent spyware in iTunes

vrijdag 13 januari 2006, 10:38 door Redactie, 1 reacties

Apple heeft ontkend dat het via de nieuwste update van haar populaire jukebox software iTunes, gegevens van de gebruiker opslaat. ITunes 6.0.2 verscheen eerder deze week en bevat een optie genaamd MiniStore. Deze optie kijkt naar welke nummers de gebruiker luistert, en laat dan gerelateerde albums en nummers zien die mogelijk in de smaak van de luisteraar vallen.

De optie zorgde bij verschillende websites en gebruikers voor paniek, waardoor Apple een verklaring heeft afgegeven dat de MiniStore feature de gegevens die het verstuurt niet opslaat, en dat als de optie is uitgeschakeld, er helemaal geen data naar de ITMS servers wordt gestuurd.

Toch zijn er Apple experts die vinden dat Apple te ver gaat. Kirk McElhearn, auteur van verschillende boeken over Apple schrijft in zijn blog: "Apple heeft de grens overschreden, en deze spyware (omdat het informatie naar de server stuurt) en adware (omdat het informatie laat zien om aan de gebruiker produkten te verkopen) is een ernstige beschadiging van het vertrouwen dat ik lange tijd in de produkten van Apple heb gehad"

Via dit document wordt uitgelegd hoe men de functie kan uitschakelen. Aardig detail is dat het document op 4 januari verscheen, voordat de nieuwe iTunes 6.0.2 beschikbaar was. Verder heeft Apple het artikel op 9 en 12 januari bijgewerkt, maar wat er is aangepast is onbekend. (Boing Boing, SMH)

Reacties (1)
13-01-2006, 15:26 door Anoniem
MIjn vertrouwen is hiermee in apple ook beschadigt, heel jammer
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.