image

Nederlandse bedrijven vaker doelwit van cybercriminelen

maandag 16 januari 2006, 10:25 door Redactie, 1 reacties

Volgens verschillende berichtgevingen, onderzoeken en meldingen zou de digitale criminaliteit in Nederland snel in omvang en verscheidenheid toenemen. Het aantal Nederlandse bedrijven en instellingen dat geconfronteerd wordt met IT­ of High Tech Crime incidenten variëren van 16% tot 50% en de schatting van de schade als gevolg van de incidenten lopen uiteen van 185 miljoen euro tot 1 miljard euro.

Hoe­wel uit deze informatie kan worden geconcludeerd dat High Tech Crime toeneemt en zelfs voor aanzienlijke schade zorgt in de Nederlandse samenleving, ontbreekt het aan een betrouwbaar kwalitatief overzicht en inzicht in de aard en omvang van High Tech Crime. Daardoor kunnen geen valide en voldoende maatregelen op beleidsterreinen en opsporingsgebied genomen worden om High Tech Crime tegen te gaan en op te sporen, zo laten de cybercrimebestrijders van het Nederlandse High Crime Center in het "Survey 2005 High Tech Crime & Security" weten.

Voor het onderzoek werden 700 bedrijven aangeschreven. Slechts 50 (7%) bedrijven reageerden er, waardoor er geen verantwoorde conclusies uit onderstaande resultaten getrokken kunnen worden.

  • Ruim 57% van de respondenten hanteert een beveiligingsbeleid, 36% kent dit niet.
  • 54% werd geconfronteerd met cybercriminaliteit, waarvan 33% hacking, DDoS, phishing en bedrijfsspionage. 37,5% was geen slachtoffer geworden.
  • 43 bedrijven hadden schade opgelopen, varierend van imagoschade tot financiele en productiviteitsschade, tengevolg van cybercriminaliteit. De schade liep uiteen van minder dan 1000 euro (8%) tot meer dan 100.000 euro (16%), waarvan 4% zelfs meer dan 500.000 euro schade had.
  • Slechts 8 respondenten hadden aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Redenen om geen aangifte te doen varieren van negatieve publiciteit tot onbekendheid met het gegeven dat men aangifte kan doen.
  • De helft van de respondenten gaf aan dat het budget om de beveiliging te verbeteren verhoogd werd.
Reacties (1)
17-01-2006, 02:52 door Anoniem
toch frappant dat in de tijd dat security.nl on line is
geweest, de security op het web niet is toegenomen. eens te
meer een reden om de raison d'être van security.nl opnieuw
'in Frage zu stellen und zu' herformulieren
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.