image

IBM: Gebruikers ook in 2006 zwakste schakel

maandag 23 januari 2006, 15:23 door Redactie, 1 reacties

De georganiseerde misdaad heeft zijn weg op het Web gevonden, zo blijkt uit de laatste IBM Global Security Index. Er is een evolutie in cybercrime gaande, van grootschalige uitbarstingen tot kleiner, onopvallendere aanvallen gericht op specifieke organisaties voor afpersingsdoeleinden. Volgens het rapport is malware in 2005 verminderd, maar bracht het jaar meer crimineelgedreven, gerichte en gecoördineerde aanvallen op een specifieke organisatie of een individu met zich mee.

In tegenstelling tot vorige jaren, toen de virussen hoofdzakelijk werden gecreëerd en gelanceerd om IT systemen te vertragen en te verlammen, zijn deze specifiek aanvallen bedoeld om bedrijven te bedreigen, ‘identity theft’ te plegen, intellectuele eigendom te stelen of geld af te persen, terwijl ze ook het merk beschadigen en leiden tot "erosie in het klanten vertrouwen".

Mensen zwakste schakel
Netwerken worden steeds moeilijker te infiltreren van buitenaf, daarom richten deze criminelen zich meestal op de zwakste schakel binnen een bedrijf, de mensen zelf. Insider aanvallen gericht op de mensen vormen dan ook een van de dreigingen waar bedrijven in 2006 mee te maken krijgen.

Aanvallen vanuit opkomende landen
Door gebrekkige internationale samenwerking kunnen cybercriminelen zonder al teveel risico aanvallen over de grens blijven uitvoeren. Het gevaar vanuit en voor opkomende landen wordt daardoor alleen maar groter, en het wordt een stuk lastiger om de aanvallers te traceren.

Blogging
Blogging is geen direct malware gevaar, maar vormt wel een risico met betrekking tot het lekken van vertrouwelijke bedrijfsgegevens.

Instant Messaging - Botnets
Botnets zullen ook in 2006 een gevaar vormen. Nieuwe botnets zullen zich richten op instant messaging en andere P2P-netwerken om geinfecteerde systemen te besturen.

Mobiele apparaten
Malware voor mobiele telefoons, PDAs en andere draadloze apparaten groeide aanzienlijk vorig jaar, maar heeft nog niet tot ernstige uitbraken geleid, omdat ze zichzelf niet kunnen verspreiden. Deze trend blijft ook in 2006 een potentieel risico.

Reacties (1)
24-01-2006, 13:35 door Anoniem
Wat een "baanbrekend" onderzoek weer..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.