image

Voyeurs vrij spel: Iedereen via mobiele telefoon te volgen

woensdag 8 februari 2006, 11:30 door Redactie, 3 reacties

In Engeland is grote beroering ontstaan over de verschillende mobiele diensten die mensen elkaar laten bespioneren. Via de tracking services kunnen bijvoorbeeld bezorgde ouders redelijk nauwkeurig de lokatie van hun kinderen in de gaten houden. De dienst werkt erg eenvoudig. Je registreert je op een website en vult het nummer in van de telefoon waarvan de locatie gevolgd moet worden. Ter bevestiging wordt er een SMS naar dit nummer gestuurd. Dit zou volgens de aanbieders misbruik moeten voorkomen.

Zoals eerder werd opgemerkt, hoeft een wantrouwige echtgenoot alleen maar toegang tot de mobiel van zijn partner te hebben, het SMS-bericht te bevestigen en dit uit het log van de mobiele telefoon te verwijderen, om onopgemerkt de privé-detective uit te hangen.

Het systeem lijkt dus redelijk veilig, maar de gebruikte authenticatie methode blijkt vrij eenvoudig te omzeilen. Het is namelijk mogelijk om het "SMS from" veld, dat gebruikt wordt ter controle van het nummer, te "spoofen". Het enige wat bekend moet zijn is het telefoonnummer en de mobiele aanbieder. Nu krijgt de mobiele telefoon in kwestie wel het SMS-bericht waarin staat dat hij of zij gevolgd zal worden, wat de eigenaar waarschuwt dat iemand het mogelijk op hem of haar voorzien heeft. Toch kan hij of zij niet voorkomen dat iemand de lokatie van het mobieltje volgt.

Misbruik van de dienst zou aan de hand van creditcards en gebruikte telefoon te achterhalen zijn, hoewel dit zeker niet waterdicht is. De kwetsbare tracking service kan in Engeland gebruikt worden, maar zou volgens de aanbieder afhankelijk van het netwerk ook werken in Nederland, Duitsland, Belgie, Noorwegen en Spanje. Hoe de dienst gespoofed kan worden wordt op deze pagina uitgelegd.

Reacties (3)
08-02-2006, 12:51 door Anoniem
Big Pervert is watching you.
09-02-2006, 10:40 door Bl4deRunner
Opzich handig als je kids hebt.
Of als je je mobiel kwijtraakt... laat staan dat iemand het
steelt!
:)
Doorvoeren!
09-02-2006, 12:43 door Anoniem
en hoe komen deze zgn diensten aan die tracking info?
of kan ik zo maar een willekeurige mobiele provider bellen
en zeggen dat ik een bedrijf ben die tracking aanbied en zo
doende access tot deze gegevens krijgen en iedere
willekeurige bezitter van een mobieltje gaan tracken?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.