image

"Meer spyware door gratis anti-spyware progamma's"

woensdag 16 augustus 2006, 12:35 door Redactie, 3 reacties

Het aantal met spyware geïnfecteerde computers is met 89% weer op het hoogste niveau sinds 2004, aldus het State of Spyware rapport. De trend die vorig kwartaal (87%) werd ingezet, lijkt zich dus definitief door te zetten. Het aantal Trojans is toegenomen van 29 naar 31%. Meest voorkomende Trojan is de Trojan-Downloader-Zlob.

De cijfers geven aan dat het terugdringen van de spywaredreiging de voorgaande jaren van tijdelijke aard lijkt te zijn. Met spyware valt, in tegenstelling tot virussen, snel en veel geld te verdienen. Volgens commerciele aanbieder Webroot hebben criminelen hiervoor volop mogelijkheden, omdat veel gebruikers geen of een gratis anti-spyware oplossing gebruiken.

Ook bedrijven zijn, ondanks geavanceerdere beveiligingsmaatregelen, niet immuun voor spyware aanvallen. Experts schatten dat 70% van de bedrijven anti-spyware heeft geïnstalleerd. Uit de ongewijzigde infectiegraad, kan worden geconcludeerd dat deze anti-spyware oplossingen niet afdoende zijn. Ook de het aantaal meest schadelijke infecties door system-monitors en trojans is gelijk gebleven in vergelijking met vorig kwartaal.

Er zijn enkele factoren die de groei van spyware mogelijk maken. De toename van het aantal social networking sites (MySpace, Youtube), maar ook de stijging van het aantal geïnfecteerde sites in zijn geheel. Daarnaast blijkt dat adware werkt en dat er met spyware veel geld wordt verdiend. Daardoor investeren spywaremakers flink in R&D, waardoor een wedloop ontstaat met anti-spyware ontwikkelaars. "Vooral gratis anti-spyware oplossingen hebben een gebrekkige proactieve bescherming en lopen achter de feiten aan" zo haalt Webroot weer uit naar gratis anti-spyware programma's.

Reacties (3)
16-08-2006, 14:20 door drgladius
Not to mention dat niet alle gratis anti-spyware oplossingen
daadwerkelijk als doel hebben je pc spyware-loos te maken.
16-08-2006, 19:17 door Anoniem
Zoals dezen dus.

http://www.hijackthis.nl/smitfraud.html

Als er op zulke pagina's staat met grote koeien letter "no spyware" dan
zou er eigenlijk al een klein lichtje moet gaan branden bij de meesten.
13-09-2006, 15:21 door Anoniem
En ad-aware en spybot dan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.