image

Taakstraf voor DDoS-aanval op overheidssites

vrijdag 10 februari 2006, 11:51 door Redactie, 4 reacties

Het Gerechtshof in Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in de zaken tegen de personen die verantwoordelijk worden gehouden voor het plegen van DDoS-aanvallen op de servers en websites van de overheid, GeenStijl en De Telegraaf eind 2004.

Volgens de rechter is het "vanwege het sociaal-economische belang van de informatie- en communicatietechnologie en het grote maatschappelijke belang van het internet en daarmee samenhangende toepassingen, noodzakelijk dat tegen dit soort misdrijven streng wordt opgetreden". Het hof veroordeelde de vier verdachten tot vrijheidsstraffen en taakstraffen en verklaarde de in beslaggenomen computers verbeurd.

Verdachte De V. is overeenkomstig de eis van de advocaat-generaal op alle vier de aan hem tenlastegelegde feiten veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden en 38 dagen, waavan 6 maanden voorwaardelijk met aftrek van voorarrest alsmede tot een taakstraf in de vorm van een werkstraf voor de duur van 240 uren. Aangezien De V. de 38 dagen al in voorarrest heeft uitgezeten hoeft hij alleen de taakstraf uit te voeren.

Verdachte H. is overeenkomstig de eis van de advocaat-generaal veroordeeld tot jeugddetentie voor de duur van 6 maanden en 29 dagen, waarvan 6 maanden voorwaardelijk met aftrek van voorarrest alsmede tot een taakstraf in de vorm van een werkstraf voor de duur van 100 uren. Hierbij heeft het hof tevens de bijzondere voorwaarde gesteld van verplicht reclasseringstoezicht.

Verdachte A. is, in afwijking van de eis van de advocaat-generaal, veroordeeld ter zake van twee van de drie aan hem tenlastegelegde feiten tot jeugddetentie voor de duur van 3 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, en 29 dagen dagen, met aftrek van voorarrest alsmede tot een taakstraf in de vorm van een werkstraf voor de duur van 100 uren. Ook hierbij heeft het hof tevens de bijzondere voorwaarde gesteld van verplicht reclasseringstoezicht.

Verdachte O. is, in afwijking van de eis van de advocaat-generaal, veroordeeld ter zake van het enige aan hem tenlastegelegde feit tot geheel voorwaardelijke jeugddetentie voor de duur van twee maanden alsmede tot een taakstraf in de vorm van een werkstraf voor de duur van 80 uren. Het hof heeft hierbij gelet op het geringere aandeel van de verdachte in de aanvallen en zijn leeftijd. (Rechtspraak.nl)

Reacties (4)
10-02-2006, 13:40 door Anoniem
"vanwege het sociaal-economische belang van de informatie-
en communicatietechnologie en het grote maatschappelijke
belang van het internet en daarmee samenhangende
toepassingen, noodzakelijk dat tegen dit soort misdrijven
streng wordt opgetreden".

Ach, vandaar dat ze er zo makkelijk mee weg komen.
Voorarrest als staf meerekenen, wat voorwaardelijke straf en
vervolgens de voelbare straf wat werkuurtjes laten zijn.
Echt streng optrededn noemen ze dat.
10-02-2006, 13:53 door Anoniem
http://zone-h.org/en/defacements/mirror/id=3327951/

werden ze ook nog dag dervoor geowned.
10-02-2006, 19:41 door Anoniem
Als 'ze' het bij overheids website's hadden gehouden dan had
het een vorm van protest of maatschappelijke
ongehoorzaamheid geweest waardoor de starffen lager waren
uitgevallen.
11-02-2006, 16:53 door G-Force
Aftrek van voorarrest.....een van de meest ergerlijke vormen
die in de rechtspraak is geslopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.