image

Felle kritiek op Big Brother DNA database

dinsdag 21 februari 2006, 11:17 door Redactie, 3 reacties

Het Brits conservatief parlementslid Grant Shapps heeft hard uitgehaald naar de nationale politie database waarin de DNA gegevens van duizenden onschuldige burgers worden opgeslagen. Volgens Shapps ontbreken er richtlijnen en controles hoe de politie de gegevens mag verzamelen, waardoor inmiddels van 100.000 onschuldige volwassen het DNA is opgeslagen. Ook zou van 24.000 kinderen tussen de leeftijd van 10 en 18 jaar het DNA zijn verzameld, ondanks het feit dat ze nooit voor een vergrijp zijn gewaarschuwd of aangeklaagd.

Sinds april 2004 mag de Engelse politie de DNA gegevens en vingerafdrukken van iedereen die gearresteerd is opslaan, ook al blijkt men later onschuldig te zijn. De DNA wordt voor altijd opgeslagen en kan alleen met goedkeuring van de hoofdcommissaris verwijderd worden. Inmiddels bevat de DNA database de gegevens van meer dan 3 miljoen burgers.

Vooral het opslaan van de gegevens van kinderen stuit op veel verzet, waarbij grote regionale verschillen een belangrijke rol spelen. Sommige regio's slaan per maand de DNA gegevens van 182 kinderen op, terwijl het in andere regio's om drie kinderen gaat. De "Children off the National DNA Database" organisatie is inmiddels een campagne gestart om de DNA gegevens van onschuldige kinderen uit de database te verwijderen. (Silicon)

Reacties (3)
21-02-2006, 13:07 door Anoniem
Blair heeft een paar maanden geleden ongeveer letterlijk
gezegd dat Engeland de vrijheid van de burger zou indimmen
vanwege terroristen gevaar... Zoiets had je kunnen
verwachten. En ik vind het moeilijk om te geloven dat men de
gegevens ook daadwerkelijk verwijdert. Volgens mij worden
deze gewoon op een beter beveiligde computer opgeslagen
waarvan nog minder mensen afweten...
22-02-2006, 07:42 door jeed
Als ze nu zeggen dat het is om het terrorisme in te dammen,
dan is het OK.
27-02-2006, 12:16 door Anoniem
*kots*

Vrijheid inruilen voor een vals gevoel van veiligheid...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.