image

Het einde van de gratis Windows firewalls?

donderdag 23 maart 2006, 10:19 door Redactie, 5 reacties

Goede beveiligingssoftware is lastig te vinden. Gratis beveiligingssoftware voor het Windows platform is helemaal zeldzaam. Toch is er een aantal bedrijven die een gratis firewall aanbieden. Het aantal kosteloze oplossingen neemt echter steeds sneller af. Zijn de gratis Windows firewalls aan het uitsterven?

Sygate
Vorig jaar was een slecht jaar voor liefhebbers van gratis Windows firewalls. Een aantal aanbieders gooide de handdoek in de ring, waardoor het aanbod nog kleiner werd. Vooral het verdwijnen van Sygate werd met lede ogen aangezien.

Eind vorig jaar nam Symantec Sygate Technologies over. Het bedrijf was de aanbieder van de Sygate Pro en Sygate Free personal firewall oplossingen. Drie maanden na de overname besloot Symantec om te stoppen met het aanbieden van de (gratis) Sygate oplossingen.

Eerder dat jaar maakte Kerio Technologies al bekend dat het zou stopppen met het doorontwikkelen van de Kerio Server Firewall. Het bedrijf wilde zich richten op het ontwikkelen van de mailserver software. En een populaire firewall leek verloren, maar gelukkig kwam er hulp vanuit onverwachte hoek. Spywarebestrijder Sunbelt Software nam de desktop en server firewall produkten van Kerio over. De overgenomen produkten van Kerio gaan voortaan als "Sunbelt Kerio Personal Firewall" en "Sunbelt Kerio ServerFirewall" door het leven.

Ook de bekende Tiny Firewall, die gratis werd aangeboden, is tegenwoordig alleen nog maar als trial versie te vinden. Het gebruik van deze software is natuurlijk geheel op eigen risico.

Gratis en voor niets
Ondanks het verdwijnen van Sygate is er nog een aantal gratis oplossingen. Hieronder het overzicht:

ZoneAlarm

(download 6,5MB) Zone Labs is een Amerikaanse organisatie die sinds 1997 de bekende Personal Firewall ZoneAlarm ontwikkelt. Door de jaren heen is ZoneAlarm een van populairste en meest gebruikte firewalls onder Windows gebruikers geworden. De firewall beschermt tegen aanvallers, maakt de PC onzichtbaar voor hackers en kan verdachte e-mail bijlages in quarantaine stoppen.

1. Installatiehandleiding ZoneAlarm
2. Installatiehandleiding ZoneAlarm
3. Installatiehandleiding ZoneAlarm

GB-Light

(download 4,2MB) De GB-Light is de gratis versie van de GNAT Box firewall software, ontwikkeld door Interstroom informatietechnologie. De firewall kan voor de beveiliging van maximaal 5 computers gebruikt worden. De firewall wordt beschikbaar gesteld om individuele personen die geïnteresseerd zijn in GTA's GNAT Box firewall technologie in de gelegenheid te stellen gebruik te maken van een volledig functionele versie van de software voor persoonlijk niet-commercieel gebruik.

Outpost Firewall FREE

(download 2,71MB) De gratis versie van de Outpost firewall biedt standaard bescherming voor de doorsnee internetgebruiker en low budget systemen, zo meldt Agnitum op hun website. Toch beschermt deze firewall de PC of netwerk tegen een heel scala surf-ongerief, van adware en 'foute' cookies tot reclame, hackpogingen en trojaanse paarden. Afgezien van de ingebouwde features is de Outpost Firewall in staat om werken gaan met allerlei handige plug-ins, zoals reclame-filters, content-filters en bescherming tegen Trojans.

Sunbelt Kerio Personal Firewall

(5,3MB) Bang dat de halfgare Windows XP firewall niet voldoende is? een voormalig gebruiker van Sygate? of wil je niet dat criminelen je identiteit in handen krijgen? Dan is volgens Sunbelt de Sunbelt Kerio Personal Firewall de oplossing. De spywarebestrijder nam de firewall vorig jaar over en verlaagde meteen de prijs. Inmiddels zijn er meer dan 400.000 gebruikers van de Kerio firewall. De gratis versie zit verstopt in de normale versie die 30 dagen gebruikt kan worden. Daarna blijft de firewall werken, alleen met verminderde functionaliteit.

GhostWall

(656KB) GhostWall is een standaard firewall die het verkeer van en naar je PC regelt. De ontwikkelaar gaat er prat op dat de software zich alleen bezighoudt met wat het moet doen, namelijk firewalling. GhostWall is ontworpen om de standaard Microsoft Firewall te vervangen, en bevat meer features en presteert beter dan de vuurmuur van de softwaregigant.

SoftPerfect Personal Firewall

(1,8MB) Dit is een gratis netwerk firewall die PC's tegen aanvallen vanaf het internet of via het lokale netwerk moet beschermen. Via zelf aan te passen rules biedt het "customizable security". De rules kunnen ook op non-IP protocollen als ARP gebaseerd worden. Verder ondersteunt het meerdere netwerk adapters en is het eenvoudig te installeren.

Jetico Personal Firewall

(2,7MB) De Jetico Personal Firewall is een modulair opgebouwde firewall die gedetailleerde logs en opties biedt. De firewall komt erg goed uit de test op firewalleaktester.com en werkt met Windows 98/ME/NT/2000/XP. Sinds juli 2005 is er echter geen nieuwe versie meer verschenen.

De toekomst
Het is en blijft de vraag of we in de toekomst over gratis Windows firewalls kunnen beschikken. Kleine ontwikkelaars die een handige tool maken zullen er altijd wel blijven. Of grotere partijen zoals Sunbelt en Zone Labs hun software kosteloos blijven aanbieden valt te bezien. Mochten er nog firewalls in dit overzicht ontbreken, laat het ons dan weten.

Update: artikel bijgewerkt met Jetico firewall

Reacties (5)
23-03-2006, 11:00 door Anoniem
Na een test waarbij ik 3 computers van 3 verschillende gebruikers
herinstalleerde zodat er ALLEEN geregistreerde en betaalde software op
kon draaien bleek dat stiekem toch heeeel veel gebruikers Windows
gebruiken omdat ze zoveel 'illegale' meuk kunnen draaien. Een van de drie
gebruikers kreeg vervolgens op de zaak ook nog een bezoek van de BSA,
en heeft daardoor besloten over te stappen op Linux. Beheer doen ze toch
zelf, licenties zijn veel goedkoper want support hebben ze niet nodig (en
zeg nu eerlijk, hoeveel mensen hebben daadwerkelijk ooit Microsoft
gebeld voor support?) en alle applicaties die ze nodig hebben zijn
beschikbaar via OS. En bang voor de BSA hoeven ze niet meer te zijn en
licentiemanagement is verschrikkelijk vereenvoudigd. Ik denk dat wanneer
er steeds meer gecontrolleerd wordt, steeds meer 'afgestraft' wordt (denk
aan mierenneuken over licenties waarbij het vervangen van een defect
moederbord al betekent dat je een nieuwe Windows licentie moet kopen)
en dat genuine windows gezeik waarbij je de licentiecode op je
systeemkast niet kunt gebruiken omdat je niet EXACT dezelfde versie en
build hebt en vervolgens ook nog eens alle 'gratis' tools, zoals deze
personal firewalls, die noodzakelijk zijn om je brakke systeem in de lucht te
houden verdwijnen dat het snel afgelopen is met Redmond.
23-03-2006, 14:34 door Anoniem
Op de volgende site ( http://www.firewallleaktester.com/tests.php ) is een
overzicht te vinden van de kwaliteit van de genoemde firewall's

De 'free' firewall die goed uit de test komt maar niet genoemd word is
de firewall van http://www.jetico.com/
26-03-2006, 15:32 door spatieman
hij die met de M$ helpdienst belt, of mailt, krijg te horen
dat die zich moet wenden aan de leverancier van de software :(
26-03-2006, 16:42 door Thotter
Door spatieman
hij die met de M$ helpdienst belt, of mailt, krijg te horen
dat die zich moet wenden aan de leverancier van de software
:(
Lijkt me vrij logisch als het geen software van microsoft is.
27-03-2006, 12:11 door Anoniem
Windows firewall bevat veel fouten en bied totaal geen
bescherming tegen script kiddies en crackers !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.