image

Japanners bespioneren personeel via webcam

zondag 9 april 2006, 21:20 door Redactie, 4 reacties

Werknemers van Japanse bedrijven die zich verdacht gedragen worden realtime via kleine webcamera's door hun baas in de gaten gehouden. Al jaren wordt het e-mail en internetgebruik van het personeel gemonitord, maar Japanse bedrijven gaan met zelf ontwikkelde software een stap verder in de drang naar controle.

Volgens professor Masakazu Kobayashi gebruikt inmiddels 30% van de Japanse bedrijven monitor software, en zal dit percentage vanwege allerlei incidenten alleen maar toenemen. De afgelopen maanden zijn verschillende ondernemingen het slachtoffer geworden van werknemers die vertrouwelijke gegevens via het bestanduitwisselingsprogramma Winny lekten. Binnen vijf jaar zal elk bedrijf haar werknemers in de gaten houden, aldus de professor.

Naast het gebruik van webcams heeft de Japanse baas ook de beschikking over programma's die tot de minuut nauwkeurig een rapport over het computergebruik van de werknemer kunnen maken, of die relaties tussen werknemers via e-mail in kaart brengen, zodat de werkgever kan zien of een werknemer een "einzelganger" is of met een vaste groep optrekt. "De boodschap is duidelijk. Bedrijven vertellen hun werknemers 'gedraag jezelf want wij houden je in de gaten'" zegt Kobayashi.

Reacties (4)
10-04-2006, 00:51 door Anoniem
het wachten is op het moment dat dit in Nederland ook gebeurd...
10-04-2006, 09:20 door sjonniev
Het wachten is op het moment dat een werkgever hiervoor
veroordeeld wordt, in Nederland of in Japan.
10-04-2006, 17:00 door Anoniem
Het wachten is op het moment dat mensen doorkrijgen dat dit
gebeurt.
11-04-2006, 20:03 door spatieman
kleine picture met een pr0nnie erop voor de cam plakken.
of een bordje plaatjes,mijn baas neuqt zijn hond..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.