image

Kabinet akkoord met aanpak vermoedelijke terroristen

dinsdag 2 mei 2006, 12:56 door Redactie, 5 reacties

Het kabinet houdt vast aan het wetsvoorstel om maatregelen te nemen tegen vermoedelijke terroristen of personen die hen ondersteunen. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel voor bestuurlijke maatregelen tegen personen die strafrechtelijk nog niet kunnen worden aangepakt. Verdachte personen kunnen, als de Tweede Kamer akkoord gaat, een gebiedsverbod, een persoonsverbod of een meldingsplicht opgelegd krijgen.

Momenteel is het alleen mogelijk vrijheidsbeperkende maatregelen op te leggen wanneer een persoon als verdachte kan worden aangemerkt, dat wil zeggen dat er een redelijk vermoeden van schuld is. Om de nationale veiligheid te beschermen kan het volgens het kabinet noodzakelijk zijn om al in een eerder stadium de bewegingsvrijheid van iemand in te perken. Het strafrecht biedt in die gevallen geen oplossingen. Ook na een vrijspraak kan er aanleiding zijn de bewegingsvrijheid van degene die is vrijgesproken met het oog op de nationale veiligheid te beperken.

Het gebiedsverbod kan van toepassing zijn op een bepaald object (het Binnenhof, Schiphol) of een gebied (Rotterdam-Rijnmond, Den Haag). Bij een persoonsverbod mag degene aan wie het verbod wordt opgelegd zich niet bevinden in de nabije omgeving van een met name genoemd persoon. Een meldingsplicht houdt in dat iemand zich periodiek moet melden bij de politie. De maatregelen kunnen zowel los, als in combinatie met elkaar worden opgelegd.

Ook krijgen gemeenten en andere bestuursorganen volgens het wetsvoorstel de mogelijkheid subsidies of vergunningen in te trekken van personen en organisaties die in verband worden gebracht met terroristische activiteiten of de ondersteuning daarvan.

De maatregelen gelden voor maximaal drie maanden. Ze kunnen worden verlengd - voor telkens weer drie maanden - maar mogen niet langer dan twee jaar duren. Als iemand het niet eens is met de opgelegde maatregel, kan hij schriftelijk bezwaar aantekenen bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Het wetsvoorstel gaat de komende week naar de Tweede Kamer.

Reacties (5)
02-05-2006, 14:09 door Anoniem
Achterlijke achterlijke voslagen randdebielen. Ze zeggen dus letterlijk "we
hebben een rechtspraak in Nederland, en als die zegt "JIJ BENT NIET
SCHULDIG JIJ BENT VRIJ" dat de overheid durft te zeggen "JA MAAR
TOCH NIET"... Wat heeft die rechtspraak dan nog voor nut? Die Hoge Raad
is ook al zo'n dodo-instituut.. "Ja, volgens Europeesche richtlijnen heb je
gelijk, maar wij vinden van niet... PUNT"... of "Tja ,volgens Nederlandse
richtlijnen heb je gelijk, maar ergens is er een Euro-richtlijn, dus heb je
geen gelijk".... Voor als je het niet weet... Welkom in Banana-country.
02-05-2006, 14:38 door Anoniem
De minister op de stoel van de rechter, en daarmee is de willekeur een
feit...
02-05-2006, 16:28 door Anoniem
Door Anoniem
De minister op de stoel van de rechter, en daarmee is de
willekeur een
feit...
Ja, ja ... volledig volgens Amerikaans model en keurig op
tijd.... petje af voor de nieuwe wereld orde
03-05-2006, 00:19 door Anoniem
1984
03-05-2006, 09:26 door Anoniem
Door Anoniem
1984
2006
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.