image

"McAfee Mac rapport is onjuist en misleidend"

woensdag 10 mei 2006, 12:18 door Redactie, 4 reacties

Afgelopen vrijdag maakte security aanbieder McAfee bekend dat Mac OS X steeds vaker doelwit van aanvallen door malware is. Het aantal zwakke plekken zou alleen al de laatste drie jaar met 228 procent gestegen zijn, van 45 in 2003 tot 143 in 2005. Volgens Yankee Group analist Andrew Jaquith is het een slordig geschreven rapport, heeft men de statistieken niet goed gebruikt en probeert men het grote publiek alleen maar bang te maken.

"Het is een speculatief kaartenhuis gebouwd op een fundament van onbetrouwbare statistieken en twijfelachtige aannames" aldus Jaquith. Het rapport verscheen op hetzelfde moment dat McAfee een virusscanner voor Intel Macs onthulde.

Veel mensen geloven nog steeds dat het gebruik van een Apple besturingssysteem op zichzelf al een vorm van beveiliging is, omdat het veel minder gevoelig zou zijn voor malware dan de Windows systemen,” liet senior vide president global threats Stuart McClure weten.

Momenteel is het inderdaad zo dat er relatief weinig virussen en andere vormen van kwaadwillende code zijn die het specifiek gemunt hebben op het Mac besturingssysteem. Echter is het nu ook weer niet zo dat het gebruik van Apple producten gelijk staat met een soort van magische onkwetsbaarheid voor malware. Zeker nu er een stijgende lijn zit in het gebruik van Apple producten, komen er ook alsmaar meer virussen in omloop die gericht zijn op de besturingssystemen van Macintosh. En dat betekent dat de gebruiker zich ook actiever moet bezighouden met beveiliging.

Volgens Jaquith klopt er niets van McAfee's rapport en heeft het security bedrijf software lekken verward met aanvallen. Ook het genoemde percentage Windows lekken klopt niet, aldus een andere analist. Mac gebruikers doen er echter wel verstandig aan om security software te installeren, maar de meeste zullen dit pas na een grote uitbraak doen.

Reacties (4)
10-05-2006, 12:45 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
10-05-2006, 13:10 door Anoniem
Laat ze de statistieken van vulnerabilities eens vergelijken met ECHTE
malware... Ohnee, daar verkoop je geen McAfee for MAC mee.
10-05-2006, 13:14 door bustersnyvel
@rookie: wat een onzin. De meeste mensen in de BSD en
Linux "wereld" trekken zich helemaal niets aan van Windows of
Apple. Die willen gewoon een systeem wat aan hun eisen voldoet,
en blijkbaar is *BSD of Linux dat. Daarnaast draait Apple zelf óók
een BSD.
10-05-2006, 14:56 door SirDice
Rookie: Mac OS-X is gebaseerd op o.a. FreeBSD en is een echte BSD variant..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.