image

"Afluisterwetgeving moet op de schop"

donderdag 22 juni 2006, 11:13 door Redactie, 4 reacties

Door nieuwe communicatietechnologieën zoals e-mail, sms en internettelefonie en interceptietechnieken zoals 'snifferen', nemen de mogelijkheden van gegevensverzameling door opsporingsdiensten toe. Aanpassing van de wetgeving op dit terrein is nodig, aldus promotie jurist Arno Smits die morgen op dit onderwerp hoopt te promoveren.

De introductie van internet en mobiele telefonie heeft de mogelijkheden om privacygevoelige informatie te verkrijgen sterk veranderd. Zo is een mobiele telefoon feitelijk een peilbaken waaruit afgeleid kan worden waar iemand zich op een bepaald moment bevindt en verschaft surfgedrag informatie over iemands persoonlijke belangstellingssfeer. Om de vraag te kunnen beantwoorden of onze wetgeving op het terrein van het opsporingsgericht aftappen en verzamelen van verkeersgegevens toegesneden is op deze nieuwe technologieën verdiepte Arno Smits zich grondig in de wetgeving en jurisprudentie.

Op basis van zijn literatuuronderzoek concludeert Smits dat onze wetgever de oude regels met betrekking tot telecommunicatie vrijwel zonder enige bedenking heeft toegepast op een inmiddels ingrijpend veranderende telecommunicatieomgeving. En dat wringt. Zo is de klassieke scheiding die de wet maakt tussen het aftappen van inhoudelijke communicatiegegevens en het verzamelen van (inhoudloze) verkeersgegevens bij e-mails technisch nauwelijks uitvoerbaar.

De onderwerpregel maakt namelijk deel uit van de header met de verkeersgegevens (adresgegevens); de elektronische envelop en briefpapier zijn onlosmakelijk verbonden. Bovendien hebben gegevens in toenemende mate geen vergelijkbare pendant in de klassieke telefonie. Zo biedt http-informatie van surfgedrag meer informatie dan een lijst van gebelde nummers. Een rechercheur kan bijvoorbeeld niet alleen zien dat er contact is geweest met een escortbedrijf, maar ook naar welk type de belangstelling van een verdachte uitgaat en of een bepaalde dame 'besteld' is. Maar dit betekent tevens dat de privacy meer in het geding is.

Smits keek ook naar 'sniffermachines', programma's die gericht op internet kunnen zoeken naar mails van bepaalde adressen en personen of informatie met een specifieke inhoud. Hij gaat met name in op de werking van Carnivore, een programma dat de FBI gebruikt. Over de intensiteit en vorm van sniffering in Nederland heerst een grote sluier van geheimzinnigheid, aldus Smits. Hij pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar (sniffer)systemen en de wijze waarop verkeersgegevens en inhoudelijke informatie vanuit juridisch-technisch oogpunt van het web 'geplukt' kunnen worden, welke partijen daarbij betrokken dienen te zijn, wat de mogelijke privacygevolgen zijn en welke aanvullende maatregelen ter bescherming en controle nodig zijn.

Reacties (4)
22-06-2006, 12:59 door Anoniem
Leeft Arno Smits in het stenen tijdperk? De e-mail tap is
er jaren, sms tappen we sinds 1995 en het tappen van
internet verkeer doen we sinds 2000. De scheiding problemen
waar Arno over schrijft zijn al jaren geleden technische
opgelost. Het voorbeeld van de header en inhoud van de email
zijn tijdens de implementatie ( bakeoff periode ) gewoon
opgelost. Wat wil hij nou met dit verhaal met oude feiten?
22-06-2006, 13:49 door Anoniem
Door Anoniem Wat wil hij nou met dit verhaal
met oude feiten?

Heel simpel: Aantonen dat de wetgeving niet meer up to date
is met de praktijk. Kreeg je vroeger van de PTT (als
opsporingsdienst) een lijst met gebelde nummers (en dus niet
met wie of waarover, enkel meta-data), heb je nu met de
meta-data van e-mail ineens ook onderwerpen. En daar
voorziet de wetgeving niet in. Dat is wat hij wil met dit
verhaal.
22-06-2006, 17:18 door Anoniem
Eerst zal duidelijk moeten worden of het afluisteren van personen
en/of bedrijven het staatsbelang of industrieel belang zal dienen
voor de wetgeving op de schop zal moeten.

Zo heeft Philips jarenlang een "goede" verstandhouding gehad (of
heeft) met overheidsdiensten in zowel NL als daarbuiten.

Er bestaan een aantal patentconflicten die hiermee samenhangen.
23-06-2006, 10:12 door Anoniem
Door Anoniem Wat wil hij nou met dit verhaal met oude feiten?

promoveren op een hot topic zonder hard te hoeven werken... Zoals 99%
van de studenten :-x
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.