image

Steeds meer gemeenten met cameratoezicht

donderdag 24 augustus 2006, 10:10 door Redactie, 3 reacties

In bijna één op de vijf gemeenten wordt toezicht met camera’s gehouden, en zelfs 83 procent van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners past cameratoezicht toe. Van de gemeenten met cameratoezicht heeft bijna de helft plannen om het cameratoezicht uit te breiden. Van de gemeenten zonder camera’s heeft 14 procent plannen om het komende jaar cameratoezicht in te voeren. De cijfers zijn afkomstig uit het rapport 'Evaluatie Cameratoezicht op Openbare Plaatsen' .

Hoewel cameratoezicht door gemeenten al jarenlang bestaat, is pas sinds februari 2006 de Wet cameratoezicht op openbare plaatsen (gedeeltelijk) van kracht.

Het rapport heeft ook een meta-analyse gemaakt van bestaande plaatselijke evaluaties van het cameratoezicht. Zoals ook uit andere meta-analyses blijkt, bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, leidt het cameratoezicht niet tot eenduidige verbeteringen in de veiligheid. Het resultaat is vaak heel gevarieerd. Het rapport maakt daarbij wel de aantekening dat veel plaatselijke evaluaties van onvoldoende kwaliteit zijn en daarom eigenlijk niet geschikt zijn als basis voor beleid.

Als bepalende factor voor het succes van cameratoezicht wordt vooral het live meekijken genoemd. Uit een eerder onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (Onderzoek naar de inzet van cameratoezicht in alle Nederlandse gemeenten, november 2003) bleek dat veel gemeenten eigenlijk weinig doen met de beelden.

Hoewel de onderzoekers in het rapport vaststellen dat het publiek in de loop der jaren steeds positiever tegenover cameratoezicht is gaan staan, merken zij ook op dat de inzet van camera's vanwege de inbreuk op privacy wel moet voldoen aan de eisen van proportionaliteit en subsidiariteit. De daarop logisch volgende vraag of gemeenten hun beslissing om camera's in te zetten moeten baseren op niet-eenduidige of slecht uitgevoerde evaluaties blijft in het onderzoek onbeantwoord, zo meldt Bits of Freedom in haar nieuwsbrief.

Het ministerie van Justitie laat weten dat "Onder de burgers blijkt dat er een groot draagvlak is voor cameratoezicht. Het idee dat camera’s een inbreuk op de privacy vormen, leeft bij steeds minder mensen".

Reacties (3)
24-08-2006, 12:37 door Anoniem
ik vind het nog steeds belachelijk en een slechte ontwikkeling.
27-08-2006, 11:15 door Anoniem
"Onder de burgers blijkt dat er een groot draagvlak is voor
cameratoezicht. Het idee dat camera’s een inbreuk op de
privacy vormen, leeft bij steeds minder mensen."

Hoe kan dit?! Nederland wordt steeds erger. Straks zijn de
nieuwe paspoorten (waarvan ~niemand op de hoogte is) ook nog
helemaal prima. Geloven ze echt in die dreiging van
"terrorisme"? Het wordt tijd dat ik ga emigreren. Oh nee, op
vliegvelden wordt je ook al continu in de gaten gehouden.
Oorspronkelijk alleen in de Verenigde Politiestaten van
Amerika, nu ook in For Europa!
09-03-2007, 16:18 door Anoniem
"Onder de burgers blijkt dat er een groot draagvlak is voor
cameratoezicht. Het idee dat camera’s een inbreuk op de
privacy vormen, leeft bij steeds minder mensen."

Ja ja, leg jij dit in mijn Mond???
Volgens mij wordt het draagvlak steeds kleiner...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.