image

Betrouwbare websites vaak vol spyware

dinsdag 26 september 2006, 16:53 door Redactie, 4 reacties

TRUSTe, de "online privacy leider" die duizenden websites certificeert zodat mensen weten of de website die ze bezoeken veilig is, blijkt veel sites te certificeren die spyware bevatten of mensen op een andere manier proberen op te lichten. Dit is de conclusie van spyware-onderzoeker Ben Edelman.

Nog veel erger, de TRUSTe-certified websites bevatten twee keer zoveel spyware en scams als niet TRUSTe-gecertificeerde sites. Edelman onderzocht meer dan 500.000 websites en controleerde hun veiligheid met SiteAdvisor, de tool van McAfee die websites controleert of ze spyware en scams bevatten.

Van de door TRUSTe gecertificeerde sites bleek 5,4% onbetrouwbaar te zijn, aldus de gegevens van SiteAdvisor, in vergelijking met 2,5% van de andere onderzochte websites die onbetrouwbaar bleken. "TRUSTe-gecertificeerde sites zijn dus twee keer zo onbetrouwbaar" aldus Edelman.

De onderzoeker laat verder weten dat Direct-revenue.com gecertificeerd is, ook al host het spyware en wordt het mogelijk aangeklaagd door de openbare aanklager van New York. Andere voorbeelden van "goedgekeurde" websites die zich met spamming, spyware of andere oplichting bezighouden zijn Funwebproduct.som, Maxmoohlah.com en Webhancer.com. Of wat te denken van de certificering van Gratis Internet, dat de gegevens van 7,2 miljoen gebruikers verkocht, waarmee het in overtreding van haar eigen privacy policy was.

TRUSTe kan dus niet vertrouwd worden en het is verstandig om websites met dit certificaat niet te bezoeken. De organisatie moet regels opstellen tegen spyware en scams en deze ook naleven.

Reacties (4)
26-09-2006, 19:04 door Anoniem
Gelukkig dat McAfee SiteAdvisor betrouwbaarder is.
26-09-2006, 19:24 door Anoniem
5,4% van de 100... Maar wel veel in verhouding. Iedereen kan
z'n conclusies trekken over veilig browsen.
26-09-2006, 21:36 door Anoniem
TRUSTe kan dus niet vertrouwd worden en het is
verstandig om websites met dit certificaat niet te bezoeken.

Lijkt me dan een beetje laat als je op een website komt en
je ziet dat het logo pas... lijkt me geen ondenkbare
situatie. Of moeten we nu eerst van tevoren onderzoek gaan
doen of we een website wel of niet kunnen bezoeken?
27-09-2006, 07:55 door jeed
Zo'n certificaat is alleen maar om zeker te weten met wie je
communiceert, het is geen bewijs van goed gedrag.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.