image

Chinese zoekmachines gebruiken regelmatig spyware

dinsdag 17 oktober 2006, 10:58 door Redactie, 1 reacties

Volgens een van de grootste online medicijnaanbieders van China gebruiken zoekmachines zoals Baidu en Yahoo regelmatig spyware om clickfraude te plegen. Spyware is niet illegaal in China en clickfraude is moeilijk te bewijzen. Toch ontdekte Zhou Rengen, de man achter yyzs.net, dat 70% van zijn betaalde clicks van een door Baidu gesponsorde website afkomstig waren, terwijl er op deze site geen links naar yyzs.net stonden. Rengen diende dan ook een aanklacht in.

Spyware is big business in China. Eind jaren negentig verscheen de eerste "zoekbalk" genaamd 3721, die internetters in hun browser konden integreren. Al gauw verschenen er concurrenten die spyware gebruikten om de 3721 balk te verwijderen. De ontwikkelaar van 3721 reageerde door zelf spyware te versturen die de balk weer opnieuw installeerde. "Alle zoekbedrijven gebruiken spyware, degene die het niet doen zijn idioten" aldus ontwikkelaar Zhou Hongyi.

Hongyi verkocht 3721 in 2003 voor 120 miljoen dollar aan Yahoo en verliet het bedrijf in 2005. Sindsdien is hij een nieuw bedrijf gestart dat zich bezig houdt met het ontwikkelen van anti-spyware software, en is hij op een missie om spyware te vernietigen.

Reacties (1)
18-10-2006, 19:06 door G-Force
Spyware is niet illegaal in China

Het onderdrukken van Tibetanen in bezet Tibet kennelijk ook
niet...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.