image

"Internet providers aansprakelijk voor schade DoS-aanvallen"

zaterdag 11 november 2006, 11:33 door Redactie, 4 reacties

Internet service providers moeten wettelijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade die Denial of Service aanvallen bij hun klanten veroorzaken, aldus een bekende internet advocate. Volgens Lilian Edwards van de universiteit van het Engelse Southampton zijn ISPs nu niet wettelijk verplicht om gegevens van en naar internetgebruikers te controleren. Dit kan de overheid echter wel verplichten, zo zal de advocate volgende week tijdens een conferentie over het onderwerp bekend maken.

De techologie om de gevolgen van DoS-aanvallen te beperken bestaat al, en heet deep packet inspection. Hiermee kunnen ISPs legitiem van kwaadaardig verkeer onderscheiden. "De ISPs hebben de kennis, de middelen en mogelijkheiden. Ze controleren het webverkeer en kunnen ongewone patronen in dat verkeer herkennen" aldus Edwards.

Het idee om ISPs te verplichten om DoS-aanvallen tegen te gaan zal voor grote weerstand bij de betrokken partijen zorgen, zegt Malcom Hutty van de London Internet Exchange. "Dit idee zal zeker falen. Het is niet de fout van ISPs dat DoS-aanvallen plaatsvinden, het is de fout van de computer die toestaat dat bots geinstalleerd worden".

Het onderscheiden van kwaadaardig en legitiem verkeer zou daarnaast te tijdsintensief en duur zijn, en zal voor vertragingen bij de gebruikers zorgen, gaat Hutty verder. Zelfs al zouden ISPs al het verkeer gaan inspecteren, dan zullen de criminelen hun verkeer gaan versleutelen. "dit maakt het identificeren van een DoS-aanval een stuk lastiger voor de ISP" laat Ollie Whitehouse van Symantec weten.

Reacties (4)
11-11-2006, 11:47 door Anoniem
Is het niet aandoenlijk zoals mensen die er geen verstand
van hebben toch een mening over techniek hebben...
11-11-2006, 12:10 door Anoniem
Door Anoniem
Is het niet aandoenlijk zoals mensen die er geen verstand
van hebben toch een mening over techniek hebben...

Inderdaad, ik denk dat het doel heel anders is dan hier wordt voorgesteld.
Is dit misschien een goedkope manier om het bewaren van traffic data
verplicht te stellen? Tweede stap is natuurlijk dat, als er er toch in de traffic
wordt gekeken, ook gespeurd kan worden naar subversieve content.
12-11-2006, 16:33 door SirDice
Volgens Lilian Edwards van de universiteit van het Engelse Southampton zijn ISPs nu niet wettelijk verplicht om gegevens van en naar internetgebruikers te controleren. Dit kan de overheid echter wel verplichten, {...}
Ach.. Laten we bij het speuren naar DoS aanvallen maar even voorbij gaan aan de privacy van de gebruikers.. Waar heb ik dat eerder gehoord? Dat was iets met anti-terrorisme geloof ik..
13-11-2006, 11:14 door Anoniem
Bedankt voor je juiste opmerking SirDice ,

je vergeet allen nog de; drugshandel en pedofielen

Greetingz,
Jacco
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.