image

Heeft de back-up tape nog bestaansrecht?

woensdag 22 november 2006, 16:03 door Redactie, 5 reacties

Wat is het beste back-up medium? Een vraag die vaak gesteld wordt, maar waar eigenlijk geen eenduidig antwoord op gegeven kan worden. Als je de poll ziet zou je denken de hardeschijf, maar volgens veel experts blijft de oude vertrouwde tape nog steeds de ideale oplossing.

Voor de meeste bedrijven is het erg belangrijk dat hun gegevens beschermd zijn. Nu deze hoeveelheid data ook nog eens explosief groeit, moeten systeembeheerders een manier vinden om meer gegevens in een kleiner back-up venster op te slaan. Eén van de meest gebruikte oplossingen is de hardeschijf. Nu hardeschijven steeds goedkoper en groter worden zou je misschien denken dat het maken van back-ups op tapes een ding van het verleden is.

Om deze vraag te beantwoorden moeten de voor- en nadelen van hardeschijf back-ups met die van tape worden vergeleken. Het grootste voordeel van schijven zijn de snelheid en betrouwbaarheid. Disk back-up is sneller dan tape back-up, zeker als het back-up systeem als RAID of soortgelijke setup is geconfigureerd. Disk back-up is in een RAID setup ook nog eens betrouwbaarder, waardoor een crashende hardeschijf nog geen dataverlies hoeft te betekenen.

Het grote voordeel van tape is dat het makkelijk van de back-up machine losgekoppeld kan worden, en naar een andere locatie te verplaatsen is. Ook kunnen gegevens zonder verlies van functionaliteit worden teruggehaald. Een andere overweging is kosten. De kosten per gigabyte zijn de afgelopen jaren enorm gedaald, toch zijn de relatieve kosten per gigabyte tussen schijf en tape relatief gelijk gebleven.

Tape migratie en recycling zijn een standaard onderdeel voor wie met tapes back-ups werkt. Voor hardeschijven is dit proces nog niet aanwezig. Daarnaast is de huidige generatie hardeschijven niet ontwikkeld voor een lange opslag van gegevens. Het terughalen van gegevens op een hardeschijf die zeven jaar niet is gebruikt is daardoor veel riskanter dan het terughalen van data op een tape die even oud is.

Wat vaak wordt beweerd is dat hardeschijven betrouwbaarder zijn dan tape back-ups, omdat hardeschijven minder fouten bevatten in vergelijking met tapes. Verder biedt RAID in het geval van hardeschijven extra bescherming. Technisch gezien is dit misschien juist, er moet worden opgemerkt dat back-up fouten vanwege een tape drive of defecte tape zelden voorkomen en het in dit soort gevallen vaak om geisoleerde incidenten gaat.

Wat ook niet vergeten moet worden is dat het opslag medium slechts één onderdeel van de weg is om gegevens te beschermen. Informatie die geback-upt wordt gaat langs een opslagnetwerk, applicatie, database, server, IP netwerk, back-up server, back-up applicatie en een ander opslagnetwerk voordat de tape of disk bereikt wordt. Elk van deze componenten kan verkeerd geconfigureerd zijn of niet goed werken. Alleen het vervangen van het back-up medium is dan ook een klein deel om een back-up fout te voorkomen, en kan ook nieuwe gevaren introduceren.

Gebruikers van tape die denken dat het overstappen naar een hardeschijf voor veiligere back-ups zorgt kunnen beter nog een keer nadenken. Disk gebaseerde systemen kunnen en zouden een belangrijke rol moeten spelen in alle omgevingen waar data beschermd moet worden. Het kan hersteltijden en andere prestaties verbeteren, het is echter niet geschikt voor lange termijn opslag. Nieuwe ontwikkelingen mogen een aantal opslag zaken dan veranderen, geen één zorgt er uiteindelijk voor dat er een back-up omgeving mogelijk is die alleen uit disks bestaat en betrouwbaar en kost-effectief is.

Reacties (5)
22-11-2006, 17:53 door Anoniem
Net een hele discussie over " Back-ups geven vals gevoel van veiligheid ",
en nu dan dit draadje. Op deze manier blijven het losse discussies waarin
steeds dezelfde argumenten naar voren komen.
Zou het niet beter zijn om een soort wiki-achtige threads te maken over
verschillende onderwerpen? Dan kunnen (nieuwe) lezers gelijk de laatste
stand van zaken oppikken...
22-11-2006, 20:45 door Anoniem
De kosten per gigabyte zijn de afgelopen jaren enorm
gedaald, toch zijn de relatieve kosten per gigabyte tussen
schijf en tape relatief gelijk gebleven.

Het overmatige gebruik van het woord "relatief" maakt dat de
mededeling die in deze zin zit, niet meer overkomt. Immers
de tweede "relatief" (in relatie tot), heeft geen relatie,
dus het wordt niet duidelijk gemaakt of de kosten nu
gestegen zijn (in euro's bedoel ik nu).

Ik denk dat het volgende bedoeld wordt:
De kosten per gigabyte zijn hard gedaald, de verhouding in
kosten per gigabyte tussen tape en harddisk is overigens wel
gelijk gebleven.

Bart.
22-11-2006, 20:56 door Anoniem
Grappig, de beta van Norton 360 heeft een online backup functie
die getest moet worden..

TT
01-12-2006, 21:48 door Anoniem
ik denk dat de tapes naar duurzaamheid winnen ik ken nl
dvds die na 2maand alle data verliezen en heb nog een tape
liggen van 10 jaar die nog perfect werkt
13-02-2012, 13:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.