image

83% gebruikers sociale-netwerksites kwetsbaar voor hackers

vrijdag 24 november 2006, 13:23 door Redactie, 0 reacties

Bezoekers van sociale-netwerksites als MySpace nemen vaak grote risico’s online. Zo heeft 74 procent van hen wel eens persoonlijke informatie als hun naam, emailadres en verjaardag aan iemand gegeven. 83 procent van de gebruikers downloadt onbekende bestanden vanuit profielen van anderen, waardoor ze hun PC’s blootstellen aan aanvallen, zo blijkt uit onderzoek.

57 procent van de bezoekers van sociale sites geeft aan zich wel eens zorgen te maken over digitale criminaliteit. Toch nemen ze grote risico’s. Ook kinderen zijn kwetsbaar. 51 procent van de ouders die weten dat hun kroost netwerksites bezoekt, stellen de profielen daarvan niet zo in dat alleen vrienden ze kunnen bekijken. Op die manier zijn hun kinderen kwetsbaar voor pedofielen. 36 procent houdt het gedrag van hun kinderen op deze websites zelfs helemaal niet in de gaten.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is sociaal netwerken niet alleen populair bij tieners. 48 procent van de volwassenen (ouder dan 18) doet eraan. 53 procent van hen is ouder dan 35. Het groeiende aantal volwassenen dat gebruik maakt van deze websites, is een indicatie van de toenemende populariteit – en daarmee van de toegenomen risico’s.

"Wie deze sites bezoekt, moet zich ervan bewust zijn dat de gegevens die hij deelt hem vatbaar kunnen maken voor kwaadwillenden. Een sofi-nummer, een verjaardag en een naam bieden al genoeg ammunitie voor criminelen om financiële en persoonlijk informatie te hacken." zegt Ron Texeria van NCSA.

Behalve het weggeven van persoonlijke informatie, is ook het downloaden van onbekende bestanden en het beantwoorden van ongevraagde berichten risicovol. Dat kan leiden tot identiteitsdiefstal, spyware en virussen. 83 procent van de gebruikers heeft wel eens content van een andere gebruiker gedownload, en 31 procent heeft wel eens een verdachte ongevraagde email of berichtje beantwoord.

Gebruikers brengen zo niet alleen zichzelf, maar ook de plaats waar ze de sites bezoeken in gevaar. Van degenen die op kantoor toegang hebben tot een computer, gebruikt 46 procent die ook wel eens voor sociaal netwerken via het internet. Daarmee is hun bedrijf ook kwetsbaar voor dreigingen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.