image

De hoax als actiemiddel

zondag 10 december 2006, 10:52 door Redactie, 3 reacties

Een in België geopende nepbank kreeg de hele bankenwereld op de kast en werd bijna officieel door de autoriteiten gesloten wegens overtreding van de bankregels. Een website en een kantoortje op een sjiek plein waren genoeg om de goegemeente om de tuin te leiden.

De ACE bank hoax startte op dinsdag 10 oktober 2006 door een lancering van de nieuwe financiële instelling met persberichten, de opening van een website en een promotiekantoor op het Muntplein in Brussel. Pers en publiek geloofden in de nieuweling, die zich openlijk aanprijsde met onverantwoorde investeringen.

Zowel in stijl als in aanpak zorgde ACE voor een trendbreuk in het banklandschap. De nieuwe financiële instelling kreeg een trendy kleedje dat scherp afstak tegen de saaie inrichting van de doorsnee banken. Tegelijk promootte ze openlijk onethische investeringen door ze gedurfd en rationeel te noemen. Terwijl een doorsnee bank het nooit heeft over de bestemming van het spaar- en beleggingsgeld, pakte de ACE bank hier trots mee uit.

De promotie voor de spaar- en beleggingsproducten gebeurde op de website en in een trendy ingerichte banklounge. Publiek en pers reageerden met ongeloof, verontwaardiging of enthousiasme. Na dagenlange speculaties in de Belgische pers en een klacht van de Commissie voor het Bank, Financie- en Assurantiewezen, beloofde de bank haar identiteit te onthullen.

Tijdens een persconferentie vertelde de woordvoerder van ACE bank dat de bank opgezet spel is. Deze 'hoax' van Netwerk Vlaanderen moest de bankwereld een spiegel voorhouden. Via de gewaagde theaterstunt wilde Netwerk de onethische investeringen van grootbanken laten zien, zodat ze stopgezet worden. Mathias Bienstman heeft op Globalinfo.nl het volledige verhaal.

Reacties (3)
10-12-2006, 11:39 door Anoniem
Beleg nu in Iraanse uraniumverrijkingsfabrieken en Amerikaanse gifgas
en landmijnenproducenten! Hoog rendement!
10-12-2006, 21:52 door Anoniem
Geweldig! Die belgen zijn zo'n dom volkje nog niet. Daar
kunnen wij nog wat van leren.
11-12-2006, 12:34 door Anoniem
Hehehe ja dit is geinig in elkaar gezet.
En belgen zijn zeker niet altijd de domste op de aardbol.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.