image

Popsterrenstatus voor bekende hackers

maandag 11 december 2006, 09:49 door Redactie, 0 reacties

Computercriminaliteit speelt zich niet langer af op zolderkamertjes, maar steeds meer in de openbaarheid, in publieke gelegenheden als internetcafés en café’s met draadloos internet, zo blijkt uit een onderzoeksrapport van McAfee.

Volgens analist Greg Day is cybercriminaliteit volwassen geworden. "Het is 'big business'. Er valt snel veel geld mee te verdienen en de risico's zijn minimaal. Dat heeft een aantrekkende uitwerking. En omdat de technologie zich steeds verder ontwikkelt, komen er ook steeds nieuwe kansen voor cybercriminelen - op internationale schaal. Landsgrenzen tellen niet, er zijn geen taalbarrières en het gebeurt in volstrekte anonimiteit."

Het is juist die anonimiteit en "virtuele camouflage" waar online criminelen dankbaar gebruik van maken, en tevens de hoofdoorzaak is voor de relatief lage 'pakkans'

Day laat verder weten dat er onmiskenbaar sprake is van een 'cultstatus' als het gaat om cybercriminaliteit. Binnen hacking communities hebben bekende hackers de status van popsterren. Gespecialiseerde forums die bedoeld zijn voor uitwisseling van informatie over beveiligingsrisico's, worden ook gretig gebruikt voor publicatie van trucjes uit de "duistere zijde" van het spectrum. Soms worden tips gegeven die niet anders kunnen worden omschreven dan in potentie crimineel van aard.

12 miljoen zombies
Naast aanvallen op smartphones en andere multifunctionele mobiele apparaten, blijven ook botnets een groot probleem. Over de hele wereld zijn er op dit moment minstens 12 miljoen computers die op die manier zijn geïnfecteerd en zonder medeweten van de eigenaars worden gebruikt voor phishing, verspreiding van spam en pornografie, diefstal van wachtwoorden en identiteitsfraude. Er is ook in toenemende mate sprake van criminele samenwerking volgens het 'open-source' model en dat resulteert in steeds betere, steeds betrouwbaardere botnets.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.