image

Wikileaks website beschermt anonimiteit klokkenluiders

zaterdag 20 januari 2007, 14:09 door Redactie, 1 reacties

Klokkenluiders die misstanden in hun organisatie, vereniging of omgeving willen onthullen en bang voor vergelding zijn kunnen binnenkort van een nieuwe website gebruik maken. Wikileaks is een ongecensureerde versie van Wikipedia voor het op massale schaal lekken van documenten en analyses. Het combineert de bescherming van anonimiteit en cryptografische technologieen met de transparantie en eenvoudigheid van de wiki interface.

Hierdoor zou het onmogelijk moeten zijn om de klokkenluiders te traceren. Een "wiki" systeem wordt als een effectievere methode van lekken gezien dan het publiceren van een artikel in de pers of op een traditionele website, omdat mensen over de hele wereld er aan kunnen werken.

Hoewel wikileaks zich voornamelijk richt op totalitaire regimes zoals in de voormalige Sovjet-Unie, Azie, Midden-Oosten en Afrika, kan iedereen zijn of haar documenten uploaden. Critici zijn echter bang dat klachten en vertrouwelijke informatie straks ongecontroleerd op het web verschijnen, zonder dat een autoriteit of de media de voor- of nadelen van het klokkenluiden kunnen bepalen, waardoor klokkenluiders zichzelf in gevaar brengen. De website is nog niet actief, maar zou al meer dan 1,2 miljoen documenten hebben ontvangen.

Reacties (1)
22-01-2007, 09:41 door root
>The bandwidth limit for this site has been exceeded.

Dat is een goed begin.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.