image

Universiteit verwijdert campus zombies via IRC-verbod

vrijdag 30 maart 2007, 09:58 door Redactie, 2 reacties

Het aantal geinfecteerde machines op campus- en universiteitsnetwerken is de laatste jaren enorm gestegen. Hierdoor zijn sommige universiteiten zelfs op spam blacklists terechtgekomen. De Amerikaanse universiteit van Missouri-Columbia is daarom een offensief tegen de zombies op haar netwerk begonnen. Zo blokkeert men al het IRC-verkeer waarmee bots vaak bestuurd worden.

"We wilden het aantal klachten van buitenaf over spam afkomstig van onze campus verminderen, en ervoor zorgen dat de universiteit van de spam blacklists verwijderd werd" zegt hoofd informatiebeveiliging Allen Brokken.

Als het IPS van de universiteit ziet dat een client op het netwerk een IRC sessie wil opzetten, wordt de gebruiker automatisch in quarantaine geplaatst en krijgt een website te zien waarop staat dat de machine geinfecteerd is. De pagina geeft dan instructies hoe men de machine weer kan schoonmaken voordat die het netwerk weer op mag. Toch blijft het de vraag of legitieme IRC-gebruikers geen slachtoffer van de zombie heksenjacht worden en is het bekend dat botnetherders steeds vaker hun bots via HTTP besturen.

Reacties (2)
30-03-2007, 12:50 door Anoniem
"en is het bekend dat botnetherders steeds vaker hun bots
via HTTP besturen."

kijk. slogies.
02-04-2007, 17:03 door spatieman
ja, maar die zooi wordt wel eerst via IRC verstuurt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.