image

Monsterboard waarschuwt voor vacature phishers

woensdag 25 juli 2007, 14:42 door Redactie, 4 reacties

Sollicitanten op vacaturesites zoals Monsterboard zijn steeds vaker het doelwit van criminelen die vertrouwelijke gegevens proberen te stelen. Het komt regelmatig voor dat werkzoekenden een droombaan aangeboden krijgen, een kopie van hun paspoort en andere informatie sturen, en er dan achter komen dat zowel de baan als die "vriendelijke" personeelsmanager niet blijkt te bestaan.

"Het is eigenlijk een soort phishing, hoewel het waarschijnlijk een eigen naam hoort te krijgen. We zien een groeiend aantal phishers die de namen van multinationals en vacaturesites gebruiken om zo de persoonlijke informatie van personen te ontfutselen, net zoals ze doen bij banken," zegt Terry Gudaitis van Cyveillance. Het bedrijf heeft een overeenkomst met Monsterboard gesloten om de recruteringsfraude tegen te gaan.

De oplichting kent verschillende vormen, maar meestal wordt er begonnen met een spambericht of het plaatsen van een vacature op Monsterboard. De phisher doet zich voor als een recruiter voor een bekende multinational en vraagt om persoonlijke gegevens zoals naam, adres en Sofi-nummer. In sommige gevallen worden mensen zelfs opgebeld, en doen de oplichters zich voor als headhunter. De werkzoekende wordt dan uitgenodigd voor een gesprek, maar moet eerst een kopie van zijn paspoort of rijbewijs opsturen, waarna de phisher verdwijnt.

Reacties (4)
26-07-2007, 10:31 door Anoniem
"Het is eigenlijk een soort phishing, hoewel het
waarschijnlijk een eigen naam hoort te krijgen...

Identity phising
26-07-2007, 12:33 door spatieman
identity teft noemen ze zo iets.
maw, niet meer soliciteren dus.
26-07-2007, 19:51 door Anoniem
Door spatieman op donderdag 26 juli 2007 12:33

identity teft noemen ze zo iets.
maw, niet meer soliciteren dus.

En ook niet meer naar de dokter, want die verliest vroeg of
laat z'n onversleutelde usb-stokkie :)
27-07-2007, 02:20 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.