image

Rating-hoax op downloadsites ontmaskerd

dinsdag 21 augustus 2007, 11:18 door Redactie, 3 reacties

Een onderzoeker heeft ontdekt dat programma's op downloadsites vaak onterecht een "vijf sterren" rating krijgen. De Engelse programmeur Andy Brice zag dat iedereen die een programma maakt en op een downloadsite aanbiedt de felbegeerde top of 5-sterren rating krijgt. Daarom ontwikkelde hij een programma dat helemaal niets deed, behalve het laten zien van een tekst waarin werd uitgelegd dat het om een hoax ging.

Brice noemde de software zelfs "awardmestars". Toch waren er al snel 16 websites die hem een goed uitziend zegel en beoordeling gaven. Van de 1000 downloadsites die de nepsoftware ontvingen, bieden inmiddels 218 het aan. 421 sites zagen dat het een nepprogramma was en weigerde het. Vierhonderd sites zouden de software nog moeten beoordelen.

"De realititeit is dat de meeste downloadsites elektronische mesthopen zijn, die nep awards gebruiken om via Google Adwords een paar dollar te verdienen", aldus Brice.

Het idee achter de scam is dat elke aangeboden software een award krijgt, waardoor ze hopen dat de ontwikkelaar een link naar de downloadsite op zijn eigen site plaatst. Dit zou voor extra verkeer moeten zorgen en zorgt ook voor een betere Google indexering. De ontwikkelaar krijgt op zijn beurt een paar leuk uitziende prijzen die hij aan eventuele klanten kan laten zien.

Reacties (3)
21-08-2007, 12:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-08-2007, 16:16 door Anoniem
Ontwikkelaar krijgt makkelijker klanten, site eigenaar
verdient een paar centen, google verdient een paar centen,
klikvee langer afgehouden van het zoeken naar pron. Iedereen
blij toch?
21-08-2007, 22:59 door Anoniem
Nee want de gebruiker vertrouwt de download site, en kan dus
mischien grote bucht-software installeren... Goed dus dat
blijkt dat (een deel?) nep is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.