image

"Beveiligingssoftware voor spelcomputers is nodig"

vrijdag 9 november 2007, 13:52 door Redactie, 0 reacties

Het klinkt misschien als preken voor eigen parochie, maar volgens Trend Micro moeten ook spelcomputers tegen aanvallen via het internet beschermd worden. Gisteren lanceerde het bedrijf haar internetfilter voor de Playstation 3, waarmee ouders ongewenste websites en potentiële phishing websites kunnen blokkeren. Het maakt volgens EMEA manager Damase Tricart niet uit of mensen achter een PC of spelcomputer internetten, aangezien ze op beide machines met phishing sites te maken kunnen krijgen en vertrouwelijke informatie doorspelen aan websites. We vroegen Tricart of er ook nog plannen voor andere beveiligingsoplossingen zijn. "Dat hangt er vanaf of er vraag naar is, bijvoorbeeld in het geval van specifieke malware kunnen we met een oplossing komen." Toch verwacht hij niet dat er op korte termijn malware verschijnt die bijvoorbeeld de console laat crashen.

Het filter kijkt naar 50 verschillende punten om te zien of het een legitieme site betreft of niet, zoals het IP-adres van de site, waar die gehost wordt en hoe vaak die verhuist. Een overzicht wilde het bedrijf niet geven, omdat het haar eigen technologie is, en criminelen anders kunnen zien waarop gefilterd wordt. Wat betreft de "parental control" optie van de Playstation 3 is het wel mogelijk om te zien welke websites geblokkeerd worden. Het is echter niet mogelijk om URL's aan het filter toe te voegen of te verwijderen. "Het is alles of niets."

Hoewel Trend Micro de filtertechnologie al enige tijd heeft, was het Sony dat het bedrijf benaderde, wat volgens Tricart komt omdat men in zowel Japan als Amerika erg bekend is, tevens twee landen waar de Playstation enorm populair is. De beveiliger zegt geen zicht te hebben op het aantal gebruikers van het filter en hoeveel foute websites erop de console geblokkeerd worden. Dit zou bijvoorbeeld interessant zijn om te zien of mensen achter een console "anders" surfen dan achter een normale computer. Toch wilde Tricart niet uitsluiten dat er console specifieke statistieken komen. Het bedrijf overweegt nog om het filter aan Microsoft en Nintendo aan te bieden. Gebruikers kunnen de software tot april 2008 gratis gebruiken. Daarna moet er betaald worden. Een prijs is nog niet bekend.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.