image

Gladde spyware-worm verspreidt zich via Facebook

donderdag 3 januari 2008, 16:58 door Redactie, 2 reacties

Gebruikers van de zeer populaires sociale netwerksite Facebook zijn het doelwit van een social engineering aanval, waarbij er via een kwaadaardig widget spyware wordt geïnstalleerd. Al drie procent van de Facebook gebruikers, zo'n 1 miljoen mensen, zijn al besmet. Het widget doet zich voor als "Secret Crush" en lijkt van iemand uit de contactenlijst afkomstig te zijn. Gebruikers kunnen daarna alleen maar kiezen of ze de uitnodiging weigeren of er meer over te weten willen komen.

Kiest men voor de laatste optie, dan installeert de spyware zich. Voordat de gebruiker mag weten wie er een oogje op hem of haar heeft, moeten er eerst nog vijf vrienden worden "uitgenodigd".

"Dit maakt het widget in principe een Sociale Worm. In tegenstelling tot veel sociale wormen, is de verspreiding van "Secret Crush" niet afhankelijk van phishing of aanpassing van de gebruiker z'n pagina. Het is compleet afhankelijk van social engineering waar het een aantal eenvoudige manipulatie strategieën voor toepast", aldus onderzoekers van Fortinet. Laatst wist een Orkut-worm 700.000 mensen te infecteren.

Reacties (2)
03-01-2008, 19:33 door spatieman
griezelig.
Nee is toch lekker instaleren.
03-01-2008, 22:06 door Anoniem
Zijn ze er dan ook met ribbeltjes?

"Frl"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.