image

Nederlandse bedrijven negeren encryptie

maandag 4 februari 2008, 10:31 door Redactie, 1 reacties

Minder dan de helft van de Nederlandse bedrijven versleutelt vertrouwelijke informatie op laptops en USB-sticks, waarbij een kwart zegt dit regelmatig te doen en 21% het "soms" doet. Encryptie oplossingen zijn voor veel bedrijven lastig te implementeren en werknemers ervaren het vaak als hinderlijk. Als we werknemers mogen geloven wordt er nog veel minder informatie versleuteld. Zestien procent zegt dat er binnen de organisatie regelmatig encryptie wordt toegepast, terwijl 15% soms informatie op USB-sticks en andere informatiedragers versleutelt.

Security.NL voerde in samenwerking met Webwereld en NuZ.nl onder meer dan 2000 bezoekers van de websites een onderzoek uit naar het beveiligingsbeleid binnen de organisatie.

Ondanks de gebrekkige toepassing van encryptie, mag bij 82% het personeel eigen USB-sticks en andere informatiedragers aansluiten. Vijftien procent verbiedt het gebruik van dit soort apparaten of heeft het onmogelijk gemaakt. Als het gaat om bedrijfsgegevens mee naar huis nemen geeft 18% van de werkgevers hun personeel hierin de vrije hand. De meeste bedrijven (36%) hebben wel regels opgesteld, terwijl 22% helemaal geen beleid heeft. Twaalf procent verbiedt het werknemers om USB-sticks vol te gooien, en acht procent heeft zelfs maatregelen genomen om dit soort apparaatjes niet aan te laten sluiten door de toegang te blokkeren.

Ambtenaren in de bocht
Dat bedrijven weinig invloed hebben op de gegevensstroom binnen de organisatie blijkt wel uit het feit dat veel medewerkers gevoelige informatie naar hun persoonlijke e-mailadressen doorsturen. Dat zegt 45 procent te doen. Ambtenaren sturen vaker dingen door naar eigen e-mailadressen (57%) dan medewerkers van bedrijven (43%). Verder zegt 31 procent van het personeel een eigen laptop op het netwerk te mogen aansluiten.

VPN nummer 1 voor thuiswerkers
Tachtig procent van de bedrijven biedt personeel de mogelijkheid om thuis te werken, en de helft gebruikt hiervoor een VPN-verbinding. Op de tweede plaats staat "inloggen via webpagina" gevolgd door Citrix en remote desktop. Een op de tien werknemers gebruikt nog het oude vertrouwde FTP protocol. "Inloggen via webpagina" wordt bij overheden veel vaker gebruikt dan VPN-verbindingen.

Reacties (1)
06-02-2008, 11:42 door spatieman
encrypty is toch verboten ????
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.