image

Biometrisch profiel scholieren handig voor scholen

woensdag 19 maart 2008, 16:12 door Redactie, 3 reacties

Amerikaanse scholen zijn zeer te spreken over scholieren die met hun vingerafdruk betalen, omdat op deze manier verloren lunchpasjes of vergeten identificatienummers tot het verleden behoren. "Een scholier kan nooit zijn vinger vergeten," zegt Beverly Blough. Naast het betalen van de lunch worden biometrische kenmerken zoals gezichts- en stemkenmerken ook afgenomen om spijbelen tegen te gaan, boeken te lenen en de schoolarts te bezoeken. Het grootste voordeel dat betrokken partijen noemen is de toegenomen efficiëntie.

Om zorgen over de privacy weg te nemen worden in het geval van de vingerafdrukken niet de afdrukken zelf opgeslagen, maar wordt er een "data punt" gecreëerd dat weer aan een nummer wordt gekoppeld. Ouders zijn minder positief en vooral bang voor identiteitsdiefstal. "Ik denk dat het tegen hun burgerrechten is en de privacy schendt," aldus een ouder die vorig jaar beleidsmakers vroeg om beperkingen voor het gebruik van de technologie op te stellen. En de kritische ouders lijken succes te boeken, want in sommige staten is biometrie op scholen verboden.

"De voordelen wegen duidelijk niet op tegen de schending van de privacy die zich nu voordoet," aldus Alessandra Meetze van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. "Ik denk niet dat het afnemen van de vingerafdrukken van kleine kinderen een juist signaal geeft. Ze behandelen de scholieren eigenlijk als criminelen, alleen maar in de naam van efficiëntie." De aanbieders van de technologie en scholen zijn het daar niet mee eens.

Reacties (3)
19-03-2008, 16:27 door Anoniem
"Een scholier kan nooit zijn vinger vergeten," zegt Beverly Blough.

Met een mes kom je heel ver, Beverly.
19-03-2008, 17:42 door Anoniem
De aanbieders van de technologie en scholen zijn het daar
niet mee eens.

men bedoeld wellicht de lobbyisten en hun 'tafel genoten'........

Fred
20-03-2008, 08:30 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.