image

Toch patch voor oude lekken in Nederlandstalige Kaspersky

vrijdag 28 maart 2008, 10:52 door Redactie, 2 reacties

De Russische virusbestrijder Kaspersky Lab gaat toch een aantal oude lekken in haar Nederlandstalige virusscanner patchen. In januari van dit jaar werden drie kwetsbaarheden in de anti-virus software ontdekt waardoor malware het systeem kan infecteren door de datum aan te passen. Als de datum wordt ingesteld van voor de licentieperiode, wordt Kaspersky Anti-Virus 7.0 uitgeschakeld.

Het anti-virusbedrijf had snel een update voor de Engelse, Russische, Franse, Duitse, Poolse en Spaanse versies. Nederlandse gebruikers werden in de kou gezet en zitten al drie maanden met een lekke virusscanner. In eerste instantie liet het bedrijf weten dat er geen upgrade voor de kwetsbare software komt. Security.NL nam contact op met Kaspersky. De vertaling van de andere talen wordt op het hoofdkantoor geregeld en gebeurt vaak automatisch, laat woordvoerster Pauline van Zantvliet weten.

De Nederlandse vestiging moet de software zelf vertalen en heeft hiervoor beperkte middelen. De teksten en vensters uit Maintenance Pack 1 moeten allemaal met de hand vertaald worden. In tegenstelling tot wat de Corporate Support afdeling laat weten, was Kaspersky volgens van Zantvliet wel bezig met een Nederlandstalige update. Wanneer die uitkomt kon ze nog niet precies zeggen, maar het zou "binnenkort" zijn.

Deze manier van vertalen wordt niet gehanteerd bij Norman. "Als er teksten vertaald moeten worden, dan gebeurt dit door een speciaal vertaal-team/bedrijf. Maar de security patches bevatten eigenlijk nooit teksten die vertaald moeten worden," zegt Righard Zwienenberg, Chief Research Officer bij Norman.

Nederlandstalige beveiligingssoftware

Gebruikers die een Engelstalige versie gebruiken lopen geen risico, wat aantoont dat vertaalde software niet altijd beter is. Hoewel niet alle anti-virusbedrijven het daarmee eens zijn. "NIU (Norman Internet Update) stuurt mee voor welke talen updates binnen moeten worden gehaald. Dus bij een distributieserver staan er meerdere talen in de distributiefolders. Alles gebeurt automatisch. Het enige wat de systeembeheerder hoeft te doen is NIU vertellen voor welke talen de updates moeten worden opgehaald," benadrukt Zwienenberg.

Reacties (2)
28-03-2008, 14:38 door Anoniem
Erg merkwaardig verhaal, want volgens andere berichten
zouden wel updates zijn vrijgegeven voor het Nederlands pakket.
Wie vertelt nu de waarheid?
28-03-2008, 16:51 door Anoniem
Er zijn wel degelijk updates vrij gegeven want mijn
kaspersky heeft een up-to-date database. Het is alleen een
nieuwere versie van het programma denk ik want hij moet
ervoor opnieuw worden geinstalleerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.