image

USB-malware populair bij virusschrijvers

woensdag 2 april 2008, 15:12 door Redactie, 1 reacties

Malware die zich verspreidt via de Autorun-functie van Windows was de afgelopen maand goed voor 10% van alle infecties. Met name USB-sticks, digitale fotolijstjes en Mp3-speles lenen zich als aanvalsvector. "Draagbare media is sinds de zomer van vorig jaar een aanzienlijke dreiging geworden," zegt Paul Brook van virusbestrijder ESET.

"Het vele gebruik van verwijderbare media draagt ertoe aan bij dat de autorun-functie onverminderd populair blijft onder malware-schrijvers. Er zijn eigenlijk maar twee oplossingen: de functie volledig uitschakelen of een pro-actieve scanner gebruiken," voegt Nienke Ryan van SpicyLemon toe.

Naast het technische gemak heeft de aanwezigheid van USB-malware volgens Brooks ook een andere oorzaak. "Gebruikers werd continu verteld dat e-mail de voornaamste bron van infecties is, waardoor men de dreigingen van vroeger zoals floppies en diskettes is vergeten. Daardoor wordt de standaard desktopbeveiliging door met name thuisgebruikers vaak genegeerd." Toch blijft het opmerkelijk, aangezien de USB-malware bijvoorbeeld niet in de overzichten van Kaspersky, Sophos en Fortinet terugkomt.

Reacties (1)
02-04-2008, 15:46 door Anoniem
Hier staan anders 42 pagina's van Sophos aan virus
informatie, virussen die via Removable Storage Devices
zichzelf verspreiden:

http://www.sophos.com/security/analyses/viruses-and-spyware/search-results/?search=removable+storage+devices&product_search=virus_search_virus_section&submit.x=0&submit.y=0&action=search
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.