image

Nederland belangrijke toeleverancier van botnets

woensdag 16 april 2008, 10:57 door Redactie, 5 reacties

Jongeren met kennis van ICT worden op universiteiten, computerclubs en via het internet gerekruteerd om criminelen te ondersteunen bij malafide praktijken, zo stelt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie. Het WODC deed onderzoek naar de verschillende verschijningsvormen, daders en georganiseerde netwerken van high-tech crime. Met name het in kaart brengen van de partijen en individuen die zich hiermee bezighouden was volgens de onderzoekers een probleem.

Wel ontdekten ze dat het aantal gevallen van internetcriminaliteit sterk stijgt. Zo zouden ICT-dienstverleners in toenemende mate criminele bedoelingen hebben en betrokken raken bij georganiseerde criminaliteit. Naast het rekruteren van afgestudeerde IT'ers is er volgens de onderzoekers inmiddels ook binnen het criminele circuit voldoende technische kennis aanwezig om zonder hulp van buitenaf een grote slag te slaan.

Vooral de handel in botnets is een belangrijke criminele markt binnen de georganiseerde misdaad. In Nederland zijn 'High-tech criminele samenwerkingsverbanden' vooral actief op het gebied van internet- en voorschotfraude. Nederland is bovendien een belangrijke toeleverancier van botnets, die tegen forse betaling te huur worden aangeboden, en een belangrijk doelwit van dDoS-aanvallen. Vooral virusschrijvers spelen in dit kader een prominente rol om de controle over andermans systemen te krijgen en deze te bespioneren, zo stellen de onderzoekers.

Ook het aanpassen of defacen van websites of het ontwikkelen van nepwebsites waarnaar mensen worden omgeleid (pharming) zijn in toenemende mate activiteiten waarmee grof geld kan worden verdiend

Huur een hacker

Als belangrijkste ontwikkeling op het gebied van georganiseerde misdaad en high-tech crime merken de onderzoekers aan de inzet van ICT-dienstverleners en -experts. Vooral criminele netwerken uit Oost-Europa en Rusland zouden hackers inhuren die veelal afkomstig zijn uit West-Europa. "Hackers hebben in de loop van de jaren ontdekt dat er met hun deskundigheid snel en veel geld te verdienen is". Daardoor zijn hackers ook bij criminelen in de belangstelling gekomen en in sommige gevallen behoren ze er (waarschijnlijk) ook toe.

Een aanzienlijk deel van de criminelen met belangstelling voor high-tech crime heeft bijvoorbeeld belang bij botnets, en dat geeft de hackers die over deze zombienetwerken kunnen beschikken een bijzondere positie. Hackers zijn daarmee geworden tot belangrijke ‘facilitators’ voor criminele groeperingen. Zij leveren op bestelling allerlei technische hulpmiddelen zoals backdoors, Trojaanse paarden, bots en volledige botnets.

Met name de multifunctionele toepassingen van malware en botnets zijn sterk bepalend voor de criminele markt van high-tech crime: zij worden op maat gemaakt en faciliteren diverse criminele activiteiten zoals dDoS-aanvallen, phishing, spamming, internetfraude en verspreiding van kinderporno. Vooral de rekrutering van jonge studenten (die worden benaderd op universiteiten, computerclubs of online forums), corruptie van hoogopgeleid ICT-personeel en infiltratie van criminelen in ICT-bedrijven of de e-commerce is reden tot bezorgdheid, zo waarschuwt het rapport. Door een gebrek aan kennis over daders en de manier waarop criminele groeperingen ICT inzetten bij hun activiteiten doen er zich op dit terrein aanzienlijke problemen voor bij de opsporing en vervolging zodat de beheersbaarheid van het fenomeen als zorgelijk wordt gekwalificeerd. Het rapport werd gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd.

Reacties (5)
16-04-2008, 12:40 door Anoniem
"Daardoor zijn hackers ook bij criminelen in de belangstelling gekomen en in
sommige gevallen behoren ze er (waarschijnlijk) ook toe. "

Beetje vage uitspraken. Zodra een hacker misdrijven pleegt is hij crimineel. Zo
simpel als wat. Of hanteren jullie andere criteria ?
16-04-2008, 12:55 door Anoniem
Er worden er een stel wakker. Maar dat mag ook wel na een jaar of 8
16-04-2008, 13:27 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-04-2008, 17:41 door Anoniem
In de vrijmibo kroeg waar ik om de week kom met mijn
collega's zit het ook vol met personen die al eerder de
krant hadden gehaald met het e.o.a. (van oplichting tot
moord en fraude) de kans dat daar recherche aanwezig is is
dus aanzienlijk.
Zijn mijn collega's en ik nu ineens in dienst van die
criminelen ?

Wat een zot verhaal zeg...!

Daar waar geld te verdienen is zijn er ook altijd lieden die
dat op een oneigenlijke manier doen, laat de integere mensen
daar voor de rest lekker buiten.
17-04-2008, 07:25 door Anoniem
Wat ze eigenlijk zeggen is: we hebben een motief nodig om nog meer
tapvrijheden te krijgen. Et voila, uw motief.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.