image

Britse overheid neemt apparatuur GSM-hacker in beslag

vrijdag 18 april 2008, 16:49 door Redactie, 3 reacties

Een beveiligingsonderzoeker die via het vliegveld van Heathrow naar een conferentie in Dubai wilde vliegen, moest zijn apparatuur aan de Britse overheid overhandigen. "Skyper" zou tijdens de Hack in The Box conferentie een lezing over GSM-beveiliging en USRP geven, toen hij door een overheidsfunctionaris werd gesommeerd mee te komen. Hij moest zijn Universal Software Radio Peripheral (USRP), mobiele telefoon en simkaart inleveren. "Ze hadden hun huiswerk gedaan. Ze wisten wie ik was, waar ik woonde, wanneer ik tijdens de conferentie zou spreken en voor wie ik werk." De USRP is een apparaat om op een computer met een USB2 poort een software radio te maken

Skyper was eerder betrokken bij het ontwikkelen van aanvallen tegen de A51 GSM encryptie. Dat was volgens de onderzoeker waarschijnlijk de reden waarom hij werd aangehouden. "Ik begrijp dat de overheid niet wil dat ik cryptanalytische apparaten exporteer." Hij maakt duidelijk dit nooit van plan te zijn geweest. "Ik wilde dit niet doen en zal dit nooit doen. De USRP is een radio. Mijn mobieltje een normale Nokia 3310 en mijn simkaart is een simkaart."

De overheidsfunctionaris liet hem weten dat de USRP voor nader onderzoek naar een laboratorium werd meegenomen en pas over twee weken wordt teruggegeven. Het zat de onderzoeker niet lekker dat hij ook zijn mobiele telefoon moest inleveren. "Met een zwangere vrouw thuis maakt het de situatie een stuk lastiger nu ik niet bereikbaar ben." Opmerkelijk is dat Skyper zijn laptop en onderzoekspapieren gewoon mocht houden. Ook een "high performance FPGA chip" werd geheel genegeerd.

"Ze namen alleen het materiaal mee dat gebruikt had kunnen worden om te demonstreren dat GSM-signalen met publiekelijk beschikbare hardware te ontvangen is. Het lijkt erop dat het ze niet om de cryptanalytische informatie was te doen." Toch wil de onderzoeker graag weten of deze gang van zaken normaal is en of de overheid dit wel mag doen.

Reacties (3)
18-04-2008, 18:17 door Anoniem
Angst is een slechte raadgever.. ook voor overheden.

Je ziet dat overheden steeds 'banger' worden voor het
onbekende en daardoor met de meest ridicule uitlatingen
komen als cyberterroristen o.i.d.

Wat ook steeds zichtbaarder word is dat engelse wetgeving
steeds vaker word gekopieerd door andere EU landen als
Nederland, Duitsland etc.

just my two cents..
18-04-2008, 21:48 door spatieman
domme aktie om die klapdoos niet in beslag te nemen.
als wraak aktie zou ik de software publiek gemaakt hebben dan...
22-04-2008, 15:20 door Anoniem
weer een reden.. Vliegen? mij niet gezien!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.