image

Vijf procent MMS-verkeer bestaat uit malware

maandag 21 april 2008, 14:29 door Redactie, 0 reacties

Bij grote telecomaanbieders bestaat vijf procent van al het MMS-verkeer uit malware, zo beweert de Finse virusbestrijder F-Secure. Bij een niet nader genoemde aanbieder met 14 miljoen abonnees, bleken 8000 mobieltjes besmet met een virus dat meer dan 450.000 MMS-berichten verstuurde. Eén telefoontje was verantwoordelijk voor 3500 van die berichten. Met name het sturen van SMS-berichten naar dure nummers, in sommige gevallen 5 euro per keer, is bij virusschrijvers erg populair.

Naast malware neemt ook de hoeveelheid spam voor mobiele bellers toe. In China krijgt elke beller gemiddeld 6 tot 10 spam SMS-berichten per dag en in India bestaat 30% van het SMS-verkeer uit ongewenste commerciële boodschappen. "Mobiele telefoons bieden zoveel mogelijkheden om aan mensen te verdienen. Bijna alles wat de eigenaar van een mobieltje doet kost geld," zegt Simeon Coney, werkzaam voor een bedrijf dat kwaadaardig telefoonverkeer monitort.

Ondanks alle mogelijkheden wil het toch niet vlotten met mobiele malware. Dit jaar zijn er pas 10 nieuwe exemplaren verschenen en zijn er in totaal zo'n 400 varianten ontdekt. Volgens Coney is er wel degelijk sprake van een overgang van online naar mobiele malware, waarbij de laatste in tegenstelling tot de PC variant het meteen om het geld te doen is. Iets wat bij de computer 15 jaar duurde.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.